Терористичка организација «исламска држава» и даље опстаје у Сирији, пре свега захваљујући Турској преко чије границе прелазе терористи, изјавио је први заменик председника Комитета Савета федерације за одбрану и безбедност Франц Клинчевич и додао да ће САД и њихови савезници у НАТО глумити да се боре против исламиста до краја.

6

«Али и тај прилив, који је раније изгледао као незаустављив, почиње полако да се проређује. Очигледно, чак и «усијане главе» схватају да се одатле практично нико не враћа жив», наводи руски политичар.

«Више је него очигледно да у Сирији можемо да рачунамо само на себе и на сиријску армију која је за три месеца прешла пут који се мери годинама, стичући реалну борбену способност. И деца схватају да је реч о рату за уништење и да би се преживело мора се победити», нагласио је Клинчевич.

Он сматра да прекретница у борби против тероризма у Сирији, услед заједничке операције сиријских владиних снага и руске авијације, може да се догоди током ове године.

«Сада нико не може да каже прецизно колико ће трајати ова кампања у Сирији. Али Русија још није ангажовала све своје капацитете. Према мом мишљењу, постоји реална могућност да до краја 2016 године дође до прекретнице у борби против тероризма», рекао је руски политичар.

Клинчевич сматра да је «очигледно потцењивано онога што Русија ради у Сирији».

«Реч је не само о западним него и о руским стручњацима. Можда је све то последица недостатка информација. Из јасних разлога Министарство одбране Русије не прича и не показује све», сматра он.

«Пошто сам се вратио ових дана из Сирије, могу да сведочим: обични бандити, иако добро наоружани, једноставно нису у стању да се супротставе високој технологији Војно-космичких снага Русије. Терористи трпе огромне губитке, свакодневно има на десетине и стотине убијених. Многи се предају или заједно са породицама безе у Ирак», навео је Клинчевич.

Kata Bucik

Тагови: ; ;