Турски Председник Реџеп Тајип Ердоган је у суботу изјавио да Турска мора да прихвати да јој је Израел потребан и да уколико две земље искрено буду сарађивале, могућа је да нормализују односе.

«Израелу је потребна земља попут Турске у региону. Ми такође морамо прихватити чињеницу да нам је потребан Израел», Рекао је Ердоган турским новинарима, истакавши да је то «реалност у региону «, преноси агенција АФП.

Ердоган сматра да ће, уколико две земље буду примењивале заједничке кораке искрено, доћи до нормализације њихових односа.

Erdogan

Израел је, како је нагласио, предложио и да турској роби и грађевинском материјалу буде дозвољен пролазак кроз појас Газе.

«Потребно нам је да видимо писани текст како би осигурали да не буде одступања од договора», рекао је он.

Турска, која је чланица НАТО-а, била је кључни регионални савезник Израела док се односи између две земље нису погоршали 2010 године када је девет турских активиста убијено у рацији израелских команданата на турски брод Мави Мармара, који је покушао да прође блокаду појаса Газе.

Моноги аналитичари су мишљења да се сарадња између Израела и Турске није никада ни прекидала, само је пребачена у сферу ‘тајног’.

Међутим, атмосфера се променила након што је прошлог месеца обелодањено да две земље преговарају ради побољшања односа.

Kata Bucik

Тагови: ; ;