Гасни сукоб Кијева и Москве

По старој, лошој, традицији Русија и Украина су нову годину почеле гасним сукобом од којег може да настрада Европа. Иако је Русија понудила Украини попуст на гас за први квартал 2016 године по коме би хиљаду кубика нафте коштало 212 уместо 230 $, у Кијеву су то одбили. Али су, зато, одлучили да чак петоструко повећају цену транзита.

Украина је престала да узима руски гас 25 новембра тврдећи да у складиштима има довољне количине за целу зиму. Осим тога, гас који је Украина куповала у „реверсу“ из Европе је јефтинији од оног који директно долази из Русије.

sv-10-gasna-stanica_620x0

Украинска компанија „Нафтогас“ предлаже „Гаспрому“ да почну нове преговоре о вишој цени за транзит. Национална комисија за енергетику Украине инсистира да се убудуће користи нова формула за рачунање цене транзита гаса која је знатно повољнија Кијеву.

Према уговору из 2009 године, „Нафтогас“ и „Гаспром“ су се договорили да тарифа транспорта гаса буде „пливајуца“ и да се одређује у складу са ценом гаса и инфлације у Европи. У другом кварталу 2015 „Гаспром“ је плаћао транзит 2,73 $ за хиљаду кубика на сто километара.

Сада у Кијеву траже петоструко поскупљење транзита, па би он од 1 јануара требало да буде чак 12,47 $ за хиљаду кубика. Страсне полемике су почеле, мада украински „Нафтогас“ не може једнострано да подигне цену, већ ће о томе одлучити суд у Стокхолму.

Експерти процењују да се може догодити да у случају погоршања односа дође до прекида транзита руског гаса у Европу.

Руководилац московског Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов сматра да Украина самостално не може да донесе одлуку о поскупљењу транзита гаса, тим пре што је дефинисано да он зависи од цене гаса на тржишту. Украински експерт за гас Валентин Земљански се слаже да у Кијеву морају да сачекају суђење у Стокхолму и не могу сами да подижу цену својих услуга.

Симонов наглашава да, ако Кијев буде упоран са својим тражењем, може се догодити да Москва, као у зиму 2007 и 2008 године, заустави испоруку гаса. Како ће реаговати Европа тек ће се видети.

Kata Bucik

Коментари: