Руски Председник воли да поклања необичне ствари. Римском Папи је поклонио православну икону, египатском Председнику аутоматску пушку „Калашњиков“, јапанском губернатору префектуре сибирско маче.

Владимир Путин воли сам да бира поклоне за високе званичнике, иако му његова служба протокола увек предлаже могуће варијанте. Портпарол руског Председника Дмитриј Песков каже да страним гостима Путин најчешће поклања уметничке предмете (слике или традиционалне руске занатске производе), мада у обзир долазе и оружје и животиње. Вредност председничког поклона формално није ограничена.
Оружје
У Русији није дозвољено да се у званичним приликама поклања оружје, јер је за њега потребна дозвола. Међутим, ова забрана се не односи на Председника државе, утолико пре што те „опасне“ дарове он поклања шефовима других држава.

7

Током посете Египту у фебруару 2015 године Председник Русије је Абделу Фатаху ел Сисију поклонио раритетну аутоматску пушку АК-47, знајући да је његов египатски колега љубитељ оружја.
Оружје из руку Владимира Путина добио је и венецуелански лидер Николас Мадуро почетком 2015 године. Шеф руске државе му је поклонио копију сабље националног хероја ове јужноамеричке земље Симона Боливара. Како је истакао председник Венецуеле, сабља која је израђена 50-их година XX века била је једина оваква копија која се налазила ван граница Венецуеле. Захваљујући Путину она се вратила на тло са кога потиче.

У октобру 2012. године током званичне посете Таџикистану Путин је Председнику ове земље Емомалију Рахмону за рођендан поклонио најновију снајперску пушку са угравираном посветом. Контекст поклона је остао непознат.

Уметнички предмети

У новембру 2013 године у Ватикану је Председник Русије поклонио римском Папи икону Пресвете Богородице. Приликом њиховог следећег сусрета 2015 године Путин је поглавару католичке цркве поклонио платно на којем је приказан Храм Христа Спаситеља у Москви и неколико томова православне енциклопедије. То су, наравно, вредни поклони, али неочекивани: католички поглавар је добио симболе православног хришћанства.
Свом пријатељу Силвију Берлусконију Путин је у априлу 2002. године поклонио књигу „Ефекат Силвија Берлусконија“ (аутори су Марина Синицина и Ђанкарло Ленер), која говори о каријери италијанског политичара.

9

Немачкој канцеларки Ангели Меркел Путин је 2006 године за рођендан поклонио традиционалну руску палешку минијатуру, а 2013. године литографију посвећену 1894. години, када је потписан руско-немачки трговински споразум.

Сувенири из Русије

На самиту Азијско-тихоокеанске економске сарадње (АТЕС) у Пекингу 2014 године Путин је председнику Кине Си Ђинпингу поклонио руски смартфон YotaPhone друге генерације, на којем су биле специјално за ту прилику инсталиране „позадине“ са симболима Русије, Кине и АТЕС-а. У том тренутку овај телефон се још није званично појавио на тржишту, тако да је Си Ђинпинг био први власник новог модела.

Америчком Председнику је Путин поклањао обичне, али корисне ствари. На самиту Г-8 одржаном 2013. године руски Председник је Бараку Обами поклонио комплет шоља за кафу. Исте године на самиту Г-20 у Санкт Петербургу лидер САД је добио сет тањира са сликама Петербурга и чајни сервис и DVD са наступима балетске трупе Маријинског театра. Сада Обама има све што је потребно да организује пријем уз класичну музику.

Неки Путинови поклони су посебно симпатични. Руски лидер је 2012 сам изабрао сибирско маче као узвратни поклон Норихису Сатакеу, јапанском губернатору префектуре Акита. Пре тога је руски Председник од њега добио штене врсте акита као знак захвалности за помоћ коју је Русија пружила североисточном региону Јапана када га је у марту 2011 године погодио земљотрес.

Kata Bucik

Тагови: ;