«Црна Гора би одлуку о приступању НАТОу требало да донесе на слободном референдуму», поручила је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве /СПЦ/.

«Дужност нам је и пастирска и грађанска да, поводом инсистирања званичне Црне Горе на чланству у НАТО пакту, саопштимо у име Цркве која је родила Црну Гору, да је неопходно да такву судбинску одлуку, као што је била она одлука о независности, донесу сви грађани на слободном референдуму, а не просто интересна владајућа гарнитура», наводи се у саопштењу Митрополије.

mitropolit-amfilohije-ilarion-alfejev-1328585176-102649

На Цетињу је одржан Сабор свештенства Митрополије црногорско-приморске на коме су разматрана бројна питања.
Оцењено је да је несхватљив упорни изостанак сарадње државне администрације са СПЦ у погледу доношења Закона о слободи вероисповести.

«У потпуности стојимо иза свих активности које је до сада предузела Митрополија и њен Правни савет у погледу доношења новог закона, у сагласности са модерним европским законодавством и исконским људским правима», наводи се у саопштењу.

На Сабору свештенства је затражено да се представници Митрополије и других православних епархија активно укључе у рад на изради новог текста Нацрта закона о слободи вероисповести.

«Посебно указујемо да Министарство за људска и мањинска права буквално ствара и издржава неке псеудоверске организације у Црној Гори, које без те и такве политичке и финансијске подршке не би постојале. Мислимо на покушај стварања такозване државне верске заједнице под називом ЦПЦ у Црној Гори», наводе у Митрополији.

Расподела новца из буџета црквама и верским заједницама, како кажу у Митрополији, врши се преко Министарства на дискриминаторски и правно неутемељен начин.

Савремено доба, сматрају у Митрополији, поставља многе моралне и духовне изазове и искушења пред све људе, али да Црква Божија има методе и свевремена општепозната решења и одговоре на већину тих питања.

«Основни изазов савремене људске заједнице се тиче светиње брака и породице. Укратко, став Цркве је да је брак заједница мушкарца и жене, а људска личност је неповредива од самог зачећа. Чврсто верујемо да је неопходно да ови принципи буду непромењиви део и државног законодавства, чиме би се нарочито заштитила деца, која можда никад нису била угроженија у светској историји него данас», поручују из Митрополије црногорско-приморске.

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је посебно нагласио да се у 2016 години обележава хиљадугодишњица мученичког страдања Светог Јована Владимира.

«Позивамо све верне да молитвом и прилогом помогну завршетак градње Храма Светог Јована Владимира у Бару, чије је освештање планирано за септембар ове године уз учешће нашег и других православних Патријараха», саопштено је из Митрополије.

Свештенство је на Сабору честитало митрополиту Амфилохију 30 година архијерске и 25 година митрополитске службе у Црној Гори.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;