Лист истиче да, по мишљењу већине Украинаца, у Мајдану није успостављена владавина закона и са власти нису скинути лопови. Како су показале недавне анкете, само 5% становника Украине сматра да се нова Влада бавила решавањем проблема који су довели до државног преврата, пише амерички лист.

«Овај неуспех је разочарао и присталице Украине на Западу који су све снаге уложиле како би подржале нову власт, након што су обећања лидера револуције из 2004. да ће ’разбојници завршити у затвору’ остала практично неиспуњена», наводи се у чланку.

Tan2014-7-7_205740536_0-620x350 (1)

«ЕУ је увела санкције против неких представника бивших украинских власти али, с обзиром да Кијев против њих није покренуо оптужнице, рестриктивне мере би могле бити укинуте већ на пролеће», објашњавају представници ЕУ.
«Нове санкције нико неће подржати. Многим званичницима из ЕУ је преко главе Украине», изјавио је западни чиновник.

Међутим, активисти, новинари и дипломате већ оптужују за корупцију нову Владу Украине, укључујући Премијера Арсенија Јацењука. Оптужбе су подигнуте и против генералног тужиоца Виктора Шокина, што би могло да баци сенку и на Председника Петра Порошенка, који је Шокина именовао на ту дужност.

«Генерални тужилац је последња линија одбране за оне који у Украјини желе да остваре себичне интересе», сматра саговорник WSJ.

Kata Bucik

Тагови: ;