1. Русија је највећа земља на свету. Њена територија обухвата површину од 17 125 407 км2. Површина Русије је приближно иста као површина патуљасте планете Плутон.

2. Русија заузима седмину Земљине површине.

3. Русија је једина земља на свету која излази на 12 мора и три океана.

4. Русија се граничи са највише Држава на свету — чак 18.

5. Три четвртине Руса живи у градовима. Пет највећих градова Русије су Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Јекатеринбург и Нижњи Новгород.

rusija

6. Русија има највеће резерве природног гаса, тресета, шуме (дрва), соли, пијаће воде, ракова, јесетре, олова, цинка, титанијума, никла, гвожђа, дијаманата и сребра на свету.

7. Русија заузима прво место у свету по производњи нафте и гаса.

8. Најмања удаљеност између Русије и Америке износи 4 км..између Чукотског полуострва и Аљаске.

9. Транссибирска железница је најдужа железничка пруга на свету. Велики сибирски пут, који повезује Москву са Владивостоком је дуг 9298,2 км, прелази 8 временских зона, пролази кроз 87 градова и насеља и пресеца 16 река, укључујући Волгу.

10. Сибирско Језеро Бајкал је најдубље језеро на свету и друго по површини у Азији. Највећи је извор свеже воде на планети. Запремина Бајкала износи 23 615 км3, што је око 20% светских залиха слатке воде. Све Главне реке света — Волга Дон, Дњепар, Јенисеј, Урал, Об, Ганг, Ориноко, Амазон, Темза, Сена и Одра би требало да теку скоро годину дана да би испуниле базен једнак обиму језера Бајкал.

11. Русија је најмоћнија нуклеарна сила на свету.

12. Оружане снаге Русије заузимају друго место, одмах после војске САД, на ранг листи најмоћнијих армија на свету. Према мишљењу стручњака, високу позицију Русији су обезбедили изузетни тенкови (15 398 комада) и снага Ратне морнарице Русије (са више од 200 подморница).

13. Руски научници су први изумели балистичку ракету, космички брод, земљин сателит, хеликоптер, бомбардер, хидро-авион, минобацач, подморницу са електричним мотором, борбену оклопну машину на гусеницама..

14. У свету има више «калашњикова» него свих других аутоматских пушака заједно.

RIAN_02348712.HR.ru

16. Руски космонаут Генадиј Падалка је у лето 2015 године оборио рекорд по броју дана проведених у свемиру. Он је у пет одвојених летова у свемиру провео укупно 879 дана, скинувши са трона свог сународника Сергеја Крикаљева који је у свемиру провео 803 дана, 9 сати и 41 минут.

17. Руски језик је међу пет најзаступљенијих језика на свету.

18. У Русији има најмање 15 затворених, тајних градова. Њих нема на мапама, не постоје саобраћајни знаци ка њима и сами не можете да их пронађете.

19. У руском граду Ојмјакону је измерена најнижа температура. Рекорд је забележен 1924 године, када је измерено минус 71,2С.

20. Сибирска тајга је највећа шума на свету.

21. Планински венац Урал се сматра најстаријим на свету.

22. Русија је примила Хришћанство за време кијевског кнеза Владимира Великог 988 године, што значи да је то учинила после Србије.

23. У XVIII веку је руска империја била трећа по величини у историји човечанства.

24. Сваки од владара из династије Романова је оставио иза себе већу територију државе него што ју је добио у наследство.

25. Руски научници су изумели телевизор, хеликоптер, фотографију у боји и модел вештачког срца. Руси су први изумели машину за израду фотографија, вентилатор, магнетофон, електрични трамвај (иако се верује да је то учинио Сименс), гусенични трактор, комбајн на угаљ, комбајн за жетву који се сам креће, први бицикл двоточкаш са педалама, прву аутоматску телефонску станицу , персонални компјутер (седам година пре Џобса), електронски микроскоп, ТВ пренос, бушилицу за бушење нафт, први су у свету пресадили плућа и изумели наркозу, гипс и још много тога.

26. У јануару 1820 године руска експедиција је открила Антарктик.

27. Русија је дала свету много генијалних научника, попут Михаила Ломоносова првог руског просветитеља, Димитрија Мендељејева творца таблице периодног система елемената, као и Константина Циолковског оца космонаутике, чије је идеје физички остварио Јуриј Гагарин.

28. Русија има огромну културну баштину. Многи писци и песници спадају у врх светске књижевности: Лав Толстој, Фјодор Достојевски, Максим Горки, Борис Пастернак, Михаил Булгаков, Александра Солжењицин, Антон Чехов, Иван Тургењев, Александар Пушкин, Михаил Љермонтов..

29. Петар Чајковски, Александар Бородин, Модест Мусоргски и Николај Римски-Корсаков створили руски национални стил класичне музике, компонујући симфоније, опере, балете и камерну музику. Њихову традицију је наставио је Сергеј Рахмањинов. Не би требало заборавити ни Игора Старвинског, Дмитрија Шостаковича и многе друге.

30. Када је у питању сликарство, руски реалисти Иван Шишкин, Исак Левитан, Виктор Васњецов и Иља Рјепин ни мало не заостају за својим италијанским узорима.

Kata Bucik

Тагови: ; ;