Гас са територије Крима почео је да стиже у Генически рејон који се налази на југу Херсонске области Украјине.

 

„Становништво и влада Украјине потпуно су различити људи. А ми смо спремни да подржимо становништво Украјине у овом тешком тренутку. Они нама нису туђинци, без обзира на националност, они такође желе да живе у нормалној успешној земљи. Нажалост не успева им као што нама није раније. Али ми сматрамо да без обзира на односе између владе Украјине и руководства наше земље, грађани Украјине не треба да буду жртве“, рекао је тим поводом председник Крима Аксјонов, а пренео портал телевизије RТ на руском.

 

Претходно се градоначелник Геническа обратио властима Руске Федерације са молбом за помоћ јер је због великих хладноћа 2 јануара дошло до пада притиска у геническом комунлном заводу због чега је око 1.8 милиона људи остао без грејања.

 

Владимир Путин је захтевао да се пронађе начин да би се гас доставио у Херсонску област. Решење председника је испуњено.

 

Лидер Крима Сергеј Аксјонов изјавио је да је испорука гаса украјинском граду Геническ у Херсонској области од стране руске компаније «Черноморнефтгаз» хуманитарна помоћ. Он је рекао да руска страна нема обавезу да Украјини испоручује гас али да је то гест добре воље и да већина становника полуострва подржава овакву одлуку.

 

«Не можемо дозволити да се неко у 21 веку мрзне и то у нашем суседству», рекао је Аксјонов.

 

Тагови: ; ; ;