Украина наставља да у Донбасу ради оно што је радила свих последњих месеци. Примиче бившим фронтовима, који се сада зову „линијама додира“, трупе и тешко наоружање. При том, чим се смркне, почиње да минобацачима и артиљеријом гађа периферију Горловке и Доњецка.

Заменик команданта армије Доњецке Републике пуковник Едуард Басурин је упозорио да је Кијев у непосредну близини „линије додира“ на југу ДНР довезао неколико стотина страних плаћеника:

«Према подацима наше војне обавештајне службе, плаћеници се налазе у насељима Пишћевик и Николајевка, а то је само 5 и 8 км од некадашњег фронта. Плаћеници су стигли из Пољске, Грузије и Турске».

7

Басурин је открио да украинска армија „линијама додира“ примиче и вишецевне ракетне бацаче.

Према његовим речима, украинска армија је у околину насеља Георгијевка, на 20 км од донедавног фронта, довезла осам ракетних бацача „Град“. У Артјомовск је стигло 12 артиљеријских самохотки, 18 тенкова и батаљон „Крим“ у 15 камиона. Претходно су на железничку станицу Изјума стигле четири композиције са војницима и ратном техником.
У град Изјум су стигле четири композиције са војницима и ратном техником.

Чему све ово? Спрема ли се Украина за наставак рата? Да ли је Кијев од Американаца и NATO добио зелено светло за нови покушај ликвидације „руског сепаратизма у Донбасу“?

Познати експерт за овај конфликт Константин Шћемелињин је упозорио да би Кијев могао напасти 10 јануара и ту процену објаснио овако:

Кијев је имао целу годину да се спреми за наставак рата. Додуше, протеклу годину је за војне и одбрамбене припреме искористио Донбас. Ако се зна да је битка за Дебаљцево почела усред зиме, могло би се рећи да ће наставак борби зависити само од временских прилика у јануару.

Дошло је време мразева. Од 28 децембра су у Доњецку температуре од -2 до -9С. Од 3 до 9 јануара ће бити мање хладно, али од 10 јануара па до краја месеца ће температура бити од -4 до -11С. То значи да би већ 10 јануар био идеалан дан за напад

Шћемелињин наглашава да за Кијев, ако заиста жели да ратује, има смисла да нападне што пре, да му се не би догодило да опет ништа не уради пре пролећног отопљавања и претварања свих неасфалтираних путева у блато.

Kata Bucik

Тагови: ; ;