Прошла година остаће упамћена по томе што су САД престале да играју водећу улогу у политичкој ситуацији на Блиском истоку, бесповратно препустивши првенство Русији и Владимиру Путину, пише аналитичар листа «Нешенел».

«Година 2015 је постала одлучујућа и у великој мери чак преломна за решавање низа највећих проблема Блиског истока. Оно што се чинило као хаос и метеж заправо је искристалисало ставове кључних играча», пише аналитичар.

544775_reut-pit-ob_f

Он наводи да, без обзира на значајну војну моћ САД у региону, Вашингтон не користи своју снагу и «понаша се као да има много мање власти и утицаја у региону него што има или би заиста могао да има».

«Руски лидер је протеклих неколико година пажљиво пратио понашање Вашингтона, проверавајући степен његове одлучности, анализирајући околности на међународној сцени, пре свега јачање утицаја Ирана, Хезболаха и ирачких шиита у Сирији», пише аналитичар.

Он наводи да су не тако давно у медијима почеле да се појављују изјаве америчких чиновника, према којима се деловање Русије у Сирији може назвати прилично успешним.

Према мишљењу аутора текста, реакција САД на руску кампању испоставила се као «млака и несадржајна».

Као главну предност Русије над САД аналитичар види спремност те земље да делује у складу са сопственим интересима, док Вашингтон није спреман да утиче на коначан исход ситуације ради постизања својих циљева.

«И новој администрацији САД ће бити крајње тешко да ублажи или да потпуно исправи утисак да су САД свесно изгубиле свој утицај на Блиском истоку», сматра аналитичар.

Kata Bucik

Тагови: ; ;