«Русија је спремна да буде посредник у решавању сукоба између Саудијске Арабије и Ирана», изјавио је данас неименовани дипломатски извор руској државној новинској агенцији РИА Новости.

«Русија је развила добре односе са обе земље кроз сарадњу у «бечкој групи» која ради на решавању конфликта у Сирији, и нада се да може да посредује у решавању проблема између Ријада и Техерана», рекао је дипломата.

10

Руска новинска агенција није објавила идентитет дипломате као ни да ли је Русија већ понудила Саудијској Арабији и Ирану посредничку улогу у решавању кризе.

Погубљење шиитског свештеника Нимра Бакера ел Нимра, оштрог критичара саудијских власти, у суботу у Саудијској Арабији, изазвало је протесте у Техерану где је гађана саудијска амбасада. Саудијска Арабија је после тога одлучила да прекине дипломатске односе са Ираном.

Портпарол иранске дипломатије Хусеин Џабар Ансари је изјавио данас да Саудијска Арабија жели да повећа тензије и сукобе у региону, као и да подстиче тероризам, реагујући на одлуку власти у Ријаду о прекиду дипломатских односа са Ираном.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;