Руска армија У 2016 години: Супериорно наоружање и тактика

Година 2008 се сматра почетком формирања модернe рускe војскe. Све је почело после „петодневног рата“ у Јужној Осетији када су Руси принудили Грузију да прихвати мир. У овом рату Руси су били победници иако су грузинску армију дуго време школовали амерички инструктори, а борбена техника им је била у НАТО стандардима. Ипак, ова победа није изазвала еуфорију код руских војника, политичара или економиста.

4

Ни у Америци ова победа Русије није изазвала панику. Руска војска, коју је Америка покушавала да уништи од 1991 године, није могла да представља никакву претњу. Међутим, закључци донети после „петодневног рата“ 2008 године, узроковали су да Русија промени многе ствари у својој војсци. Промене су почеле са неочекиваним вежбама, обукама у свим родовима војске, а спремност је постепено дизана на виши ниво.

Одлична операција руских војника на Криму, која је без испаљеног метка обезбедила референдум на полуострву и разоружање украинске војске, први пут је шокирала Американаце. Иако је улазак руске војске на Крим изазвала санкције и незадовољство Европе и Америке, после пар ефективаних операција у Сирији сви су постали сигурни у војну моћ Русије.

Одмах се поставља питање шта се све издешавало у руској војсци током ових седам година, шта је помогло армији да добије такву снагу и ауторитет. Десилио се то да је војска почела да се бави својим основним послом – да учи како се ратује и како са побеђује.

На данашњи дан је проценат попуњености војника у оружаним снагама 92%, а следеће године је планирано повећање на 94%. Осим тога, припрема официра је прешла на професионални ниво што је апсолутно ново за руску војску.

Министар одбране Сергеј Шојгу каже: „Први пут је 2015 године број војника уговорца надмашио број војника регрута“.

Променила се битно и ситуација са војном техником и наоружањем. 2011 године је сервисирање тенковске технике било 30%, авијације мање од 50%, а сада је тај индекс подигнут до 90%. Проценат модерног наоружања је порастао до 47% 2015 године, а крајем 2020 године ће бити до 70%.

Током 2016 године Министарство одбране мора да реши неколико битних задатка. Планира се увођење пет нових ракетних пукова у Ракетне снаге, увођење два ракетна носача Ту-160 и седам Ту-95МС у структуру Ваздушних статешких снага. Пешадија ће добити два ракетна комплекса „Искандер-М“ и два вишецевна бацача ракета „Торнадо-С“, као и један комплет противавионских ракетних комплекса „Бук-М3“.

У војну морску флоту ове године ће стићи још две вишенаменских подморнице и седам бродова.

2016 година ће бити сигурно година тенка „Армата“, ловца пете генерације Т-50 и интерконтиненталних балистичких ракета „Јарс“. То је најбоља техника руске војске која привлачи пажњу и руских и страних експерта.

Kata Bucik

Коментари: