Јапански премијер Синз Абе је данас изјавио да Јапан и Русија морају да почну преговоре како би се решило питање спорних острва северно од Јапана и коначно дошло до мировног споразума после Другог светског рата.

Острва позната као Курилска у Русији а као Северне територије у Јапану, од краја Другог светског рата су под совјетском, односно руском контролом. Русија и Јапан никада нису успеле да постигну договор о овим територијама.

9

«Обе земље признају да није нормално непостизање мировног споразума 70 година након рата. Међутим, без организовања самита о питању северних територија, ово питање не може бити решено», изјавио је Абе на конференцији за новинаре у Токију.

Од како је преузео дужност 2012 године, Абе покушава да побољша односе између Јапана и Русије, али је конфликт у Украини успорио напредак. Неколико покушаја да се организује званична посета руског Председника Владимира Путина Јапану је пропало због неслагања Запада.

Јапанске власти сматрају да је сада прави тренутак за почетак преговора са Москвом око проблематичних острва, узимајући у обзир да Русија жели да појача инвестиције на Далеком истоку. Раније се спекулисало да, зарад постизања компромиса, две земље можда могу да поделе контролу територије над четири спорна острва.

У протеклих неколико година Јапан и Русија су покушавали да подстакну економски развој на острвима, али без много успеха.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;