Народ Донбаса је изразио своју вољу на референдуму и успешно брани своју одлуку с оружјем у рукама. Зато, хтео то Кијев или не, дијалог ће морати да се води директно са нама, изјавио је Александар Захарченко.

 

zaharchenko_92

 

Ако актуелни председник Украјине Петар Порошенко не буде водио директан дијалог са Донбасом, то ће учинити други председник земље.

 

„Представници Донбаса су више пута говорили да су спремни на дијалог са Украјином, али Украјина на то није спремна. Није спремна зато што би почетак директног дијалога индиректно значио признање да је казнена операција Кијева у Донбасу, такозвана антитерористичка операција, незаконита. Одавно је време да се схвати да се судбина Украјине решава овде, у Доњецку, а не у Москви или, још мање, у Берлину или Паризу.

 

Народ Донбаса је изразио своју вољу на референдуму и успешно брани своју одлуку с оружјем у рукама. Зато, хтео то Кијев или не, дијалог ће морати да се води директно са нама. Ако то не може да учини Порошенко, значи, то ће урадити други председник Украјине”, изјавио је Захарченко, преноси РИА „Новости”.

 

Власти Украјине су у априлу 2014. године почеле војну операцију против самопрокламованих Доњецке и Луганске Народне Републике. Питање регулисања ситуације у донбасу се разматра такође и у оквиру сусрета минске контакт групе, која је од септембра 2014. већ усвојила три документа који одређују процес постизања деескалације конфликта.

Тагови: ; ;