Аналитичари познатог економског портала Блумберг су навели да је Русија на корак од циља да постане самоодржива нација.

«Узгајивачи свиња из Русије сада производе толико свиња да преплављују тржишта у иностранству. Након само три године, Русија је успе да постане један од највећих светских извозника месних прерађевина», наводи Блумберг.

12

Домаћи извоз се повећао за 26% и за само четири године дистигао рекордне количине, док је увоз опао за 80% од његовог врхунца 2012 године, показују подаци истраживања.

За индустријски препород који је довео до обарања цена од САД до Немачке, најзаслужније су владине субвенције које имају за циљ да смање зависност Русије од увоза хране и намирница.

«Било је, да будемо искрени, економски срамно за наше пословање и земљу да увози толико», рекао је Јури Ковалев, начелник националног удружења узгајивача свиња на конференцији у Москви. «Ситуација се сада драстично променила».

Влада је повећала подршку пољопривреди након забране увоза појединих прехрамбених производа из САД и ЕУ. Ограничења у увозу су била одговор на економске санкције које је запад наметнуо Русији због умешаности у сукоб на истоку Украине. Путин је рекао да Русија има потенцијал да буде светски лидер у прехрамбеној индустрији и да мора да буде независна на пољу агрокултуре до 2020 године.

«Русија ће у наредне две године производити довољно свињетине да задовољи своје потребе и потребе извоза», рекао је Владимир Лабинов, шеф одсека за сточарство у Министарству пољопривреде.

«Грех је да не извозимо, нарочито када смо при врху светских извозника свињског меса», рекао је Максим Басов директор компаније Рос Агро, једне од водећих компанија на овом пољу. «Компанија планира да до 2019 године покрене производњу уз границу са Кином», навео је он.

Kata Bucik

Тагови: ; ;