Испред цркве Успења пресвете Богородице у Ђаковици данас се окупио мањи број Албанаца, који се противе посети расељених Срба том граду и цркви, а јаке снаге косовске полиције распоређене су дуж улица које воде према тој богомољи.

 

На педесетак метара од улазне капије у манастир окупили су се Албанци ко протестују и који се противе доласку у хрм и у град групи од око 50 расељених Срба. Испред њих се налази кордон косовских плицајаца у опреми за разбијање демонстрација. Такође, постављене су и ограде испред демонстраната. Припадници косовске полиције могу се видети на сваком ћошку који води према храму.

 

Расељени Срби из Ђаковице, њих око 50, стигло је рано јутрос у манастир Дечане, одакле треба да наставе пут ка Дјаковици, али само уколико им буде гарантована безбедност, рекао је председник Удружења расељених Срба из Ђаковице Ђокица Станојевић.

 

 

Он је казао да не желе да им се на највећи хришћански празник било шта деси и да захтевају од свих надлежних институција да им се омогући да без инцидената обиђу своје домове у Ђаковици и цркву у којој су крштени. Станојевић је навео да не желе да се њихов долазак претвори у политичке обрачуне.

 

Према његовим речима, расељени се налазе у једном аутобусу који се од Јариња креће под пратњом косовске полиције. Прошле године, на Бадњи дан, аутобус у коме је било око 40 расељених Срба из Ђаковице каменовали су Албанци у том граду, испред цркве Успења пресвете Богородице.

 

Расељени Срби из Ђаковице присуствују у манастиру Високи Дечани служби након чега би требало да посете град из којег су протерани 1999.

 

Аутобус са расељеним Србима из Ђаковице је до Дечана дошао у пратњи Косовске полиције, а са расљенима је и председник Српске листе Славко Симић.

 

Расељени Срби из тог града већ две године не могу да обиђу манастир и обележе Божић, јер се томе противе поједини локални Албанци који су и прошле и претпрошле године каменовали аутобусе са расељеним Србима.

 

У Ђаковици је некада било око 12.000 Срба, а данас су преостале само четири српске монахиње.

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;