«Основни циљеви спољне политике Летоније у 2016 години су приступање НАТО алијанси, јачање сарадње са ЕУ и приступање Организацији за економску сарадњу и развој», пише руска новинска агенција ТАСС.

Летонско Министарство спољних послова је објавило документ у ком истиче ове циљеве као најважније у свом деловању за 2016 годину, а интересантно је да је један од циљева и јачање односа са суседима од којих је најважнији Русија.

Међутим, најважнији циљ, како пише у документу, јесте присуство НАТО савеза на територији Летоније и то због потенцијалне опасности од Русије.

latv_flag_123

Ова «опасност од Русије» се образлаже тиме што је «Русија напала Украину», а то је званично саопштило и Министарство у више наврата раније, као и сада у тренутку промоције новог документа.

Министарство спољних послова Летоније је навело у документу да је Русија значајан партнер на пољу економске и политичке сарадње, али и претња по Летонију.

Тренутно у фокусу западних аналитичара, као и политичких лидера, јесте документ националне безбедности Русије који је одобрио руски Председник Владимир Путин, а у ком је НАТО дефинисан као једна од претњи за Руску Федерацију.

Амерички политичари тврде да САД и НАТО нису претња Русији, али земље у којима је присутан НАТО управо Русију истичу као основни разлог доласка НАТО снага у њихове земље.

Подсећамо, балтичке земље су још 2015 године објавиле заједнички документ и позвали НАТО савез да појача своје присуство на територији њихових земаља.

Званични Кремљ је позвао НАТО савез да прекине приближавање границама Русије истичући да ће сваки корак у том правцу приморати Москву на адекватан одговор.

Kata Bucik

Тагови: ;