«Русија у својој новој стратегији националне безбедности САД не назива непријатељем, него објективно процењује претње америчке политике према Европи и целом свету», изјавила је председница Комитета Државне Думе Русије за безбедност и борбу против корупције Ирина Јарова.

У понедељак је представник пентагона Џеф Дејвис, коментаришући нову Руску стратегију, изјавио да Русија не треба САД да сматра претњом.

2

«Русија у својој националној доктрини никога не означава као непријатеље, него објективно процењује претње америчке политике која је опасна и за Европу и за Русију, а и за цео свет», рекла је Јарова.

Према њеном мишљењу, САД се не гнушају лажних оптужби, свргавања власти, војне и економске агресије.

«Таква америчка забава је узрок хуманитарне катастрофе са имигрантима са истока који иду у Европу. То што су САД на исти начин у својој националној доктрини означиле Русију као непријатеље, јавно открива најопасније амбиције САД за мир и безбедност. Америка има апетит «прождрљивца» и то треба да схвати пре свега Европа», сматра посланица.

Према њеним речима, у области међународне безбедности Русија наставља да даје предност политичким и правним инструментима, механизмима дипломатије ја мировних процеса. Примена војне силе за заштиту националних интереса је могућа само када се све предузете мере ненасилног карактера покажу као неефикасне.

«Упоређивање стратегија показује да, за разлику од умереног и уравнотеженог констатовања цињеница да су спремни за конструктивно решавање питања, у стратегији националне безбедности САД се јавно исказује оптужујући приступ према Русији, као и искључивост америчке политике и менторске амбиције», навела је Јарова.

Kata Bucik

Тагови: ; ;