Пентагон и НАТО су саопштили да нису претња Русији, како се то наводи у руској Стратегији националне безбедности.

Москва не треба да сматра САД претњом, будући да Вашингтон не тежи конфликту са Русијом, изјавио је представник Пентагона Џеф Дејвис, коментаришући недавно усвојену руску Стратегију националне безбедности.

16017175575679330129cf0009879785_v4_big

«Не постоји разлог да нас сматрају претњом. Ми не тежимо конфликту са Русијом. Истина је да постоје несугласице, али било би фундаментално погрешно гледати на САД као на претњу Русији», рекао је Дејвис, преносе француски медији.

Измењену Стратегију националне безбедности Русије потписао је Председник те земље Владимир Путин непосредно пред новогодишње празнике.

Истовремено, командант Здруженог комитета начелника штабова оружаних снага САД генерал Џозеф Данфорд је оценио је да САД и даље на Русију гледају као на претњу.

«Ми тај закључак доносимо на основу понашања и војних капацитета Русије, укључујући нуклеарни и кибернетички потенцијал, који може да се протумачи као претња нашим савезницима», додао је он.

И НАТО је данас одлучно одбацио руске тврдње да акције и експанзија Савеза представљају претњу по безбедност Русије.

Портпаролка НАТО Оана Лунгеску је изјавила да НАТО још увек проучава нову руску одбрамбену доктрину која је усвојена прошле недеље, али да свакако «категорично одбацује потпуно неосноване тврдње да НАТО и његова политика представљају безбедносну претњу за Москву», преноси АП.

Руски председник Владимир Путин је прошле недеље потписао нову Стратегију националне безбедности, а документ оптужује НАТО за кршење међународног права и померање војне инфаструктуре ближе руској граници.

НАТО је недавно позвао Црну Гору да почне приступне преговоре о уласку у Алијансу.

«Ширење НАТО није усмерено ни против кога и свака суверена земља има право да изабере да ли ће се придружити неком пакту или савезу», рекла је Луганеску.

Kata Bucik

Тагови: ; ;