Из принципа, нисам хтела да гледам Порошенкову новогодишњу честитку. И то не само зато што од њега нисам ни очекивала да чујем нешто ново. Просто нисам хтела да, према народном веровању, целу наредну годину проведем у лажима и причама о агресору.

 

Међутим, јутрос нисам одолела. Наравно, Порошенко ме није разочарао, испунио је моја очекивања: «све је наше», «Русија је агресор «, «ми смо хероји, живели!», «помоћи ће нам иностранци».

 

Необично трезвени Порошенко осмехивао се великодушно и искрено, и само као да је нека туга у његовим очима наговештавала да ће сутра бити горе него што је било јуче. Кривица «агресора», наравно…

 

logj03

Искрено, жељу за анализирањем новогодишњих теза «председника света» нисам баш имала, да на почетку  говора, буквално у првим секундама где показују најзначајније догађаје из одлазеће године, нисам видела мени веома познат и драг лого.

 

Наша информативна агенција Њуз фронт призната је као терористичка организација на територији Украјине (СБУ је чак пустио и посебну директиву), а многи од наших запослених заузимају почасно место на украјинском сајту «Миротворац».

 

SBU01

 

Запослени у Служби државне безбедности Украјине разоткрили су и блокирали механизам финансирања тероризма такозваних «ДНР» и «ЛНР» кроз платни промет са иностранством.

Откривено је 17 електронских фондова преко којих су желели да сакупе новац за финансирање терористичких активности, илегално наоружање, регрутовање и исплаћивање нових најамника. Терористи су прикривено, под маском, прикупљали новац за подршку својих «друштвених покрета», укључујући и «ополчение г. Лутугино», «Новороссия», «News Front», «Сводка новостей Новороссии», «Nar.donbass» «Shakhty», «Savenovorossia». Упосленици Службе безбедности Украјине у блиској сарадњи са седиштем међународног платног промета одмах су блокирали сепаратистичке електронске новчанике.

 

 

 

Упркос бројним позивима руководства ДНР-а и ЛНР-а, упућених украјинским медијима, скоро да нема њиховог канала који је посетио Донбас како би известио о стању са друге стране линије фронта. Неколико покушаја објективне репортаже украјинских новинара су њихов покушај да не изгубе част и савест.

 

Па је, ето, дошло и до тога да Порошенкови људи задужени за односе са јавношћу, шкргућући зубима од беса, позајме видео за новогодишње обраћање од «терориста» Њуз фронта. Увредљиво, срамота, али шта друго радити када свој видео запис о «зверствима» ополченаца немају?

 

Дакле, ради спектакуларних слика може се направити компромис.

 

С друге стране, шта може да се очекује од оних којима је обарање авиона изнад Сирије, руског Су-24, постао један од кључних позитивних догађаја у прошлој години?

 

Међутим, чињеница да нас прате и надгледају, пажљиво проучавају и читају — свакако прија.

 

Дакле, они су свесни не само тога шта мислимо о њима, већ и воде евиденцију свих својих злочина.

 

 

За које ће одговарити.

 

 

 

Ускоро.

 

Јулиа Витјазева

Тагови: ; ;