Украинци су приредили Русији (не)очекивано новогодишње изненађење — одлучили су да чак петоструко повећају цену транзита руског гаса кроз територију Украине, због чега би могла да настрада Европа.

Према актуелном уговору Москве и Кијева, тарифа транспорта гаса је «пливајућа» и формира се у зависности од цене гаса. Тренутно је то 2,73 $ за хиљаду кубика на сто километара.

Сада у Кијеву, међутим, траже драстично поскупљење транзита, па би од 1 јануара требало да буде чак 12,47 $ за хиљаду кубика.

Кијев и Москва се већ суде по том питању на стокхолмски суду, и формално украјински «Нафтогас» не може једнострано да подиже цену. Међутим, то не омета званични Кијев да гас користи као средство уцене — Украинци траже да Русија продаје свој гас Украјини јефтиније него свима у Европи, а истовремено захтевају да јој за транзит гаса плаћа више него осталима.

Експерти, међутим, упозоравају да би у случају погоршања односа могло да дође до прекида транзита руског гаса у Европу.

Украина је престала да узима руски гас 25 новембра. Премијер Арсениј Јацењук у последње време громогласно изјављује да Украина може да презими зиму без куповине руског гаса јер у складиштима има довољне количине за целу зиму и захваљујући куповини плавог горива у земљама Европе. Неки експерти, међутим, упозоравају да би због тога Украинци поново могли да краду руски гас намењен европским потрошачима.

GASOVOD_620x0

Русија је понудила Украини попуст на гас за први квартал 2016 године, па би хиљаду кубика плавог горива коштало 212,23 уместо $ 230. Али у Кијеву су такву понуду одбили, наводећи да су спремни да у том периоду купују гас од Русије само уколико цена буде «конкурентна европским» и нижа од 200 долара.

Међутим, као одговор на руски попуст Украина је повисила тарифу на транзит руског гаса. Додуше, то званично није потврђено, али је директор за пословни развој «Нафтагаз» Јуриј Витренко о намерама Украине јавност известио преко Фејсбука. Он није прецизирао цену, нити је споменуо када би нова тарифа требало да ступи на снагу, али су медији закључили о ком износу је реч на основу ранијих сигнала и изјава које су стизале из Кијева.

Нова тарифа (од 12,47 $ за хиљаду кубика на сто километара), по речима Витренко, односи се на све услуге транспорта гаса магистралним гасоводима, без обзира на то да ли је реч о транзиту или домаћим испорукама.

На питање да ли ће Украина доставити допунски рачун «Гаспрому», Витренко је одговорио да је он «још у припреми».

Експерти, међутим, истичу да «Нафтогас» не може једнострано да подигне цену за транзит, већ да ће о томе одлучити суд у Стокхолму.

Украјински експерт за енергетику Валентин Земљански такође указује на примат међународних уговора над националним законодавством.

«Док је на снази уговор, Кијев може да изјављује шта му је воља по питању транзита, али одредбе закљученог уговора имају јачу снагу од одлука локалних органа власти», истакао је Земљански.

Он је подсетио да се судски поступак о овом питању води у Стокхолму и да ће Кијев морати да сачека исход суђења.

Симонов не искључује могућност да изјаве о изменама тарифе могу бити покушај Кијева да изврши притисак на Европу, која је директно заинтересована за несметан транзит руског гаса кроз територију Украине.

Он је упозорио да би могло да дође до завртања вентила за гас, уколико Кијев буде упоран са својим захтевима, као што је то било у зиму 2008 / 2009.године, када је руски «Гаспром» зауставио транзит.

«На то Украјина и рачуна», додао је он.

Руски гигант «Гаспром» и ЕУ још се званично нису огласили по овом питању, а каква ће бити реакција Европе тек ће се видети.

Kata Bucik

Тагови: ; ;