Уметник Синиша Лаборовић поставио је свој рад «Разбијање ћирилице» у просторијама Хрватског новинарског друштва у Загребу.

 

Ćir

Синиша Лаборовић је у Загребу поставио рад «Разбијање латинице», непосредно пре почетка пријема Српског народног већа, који се традиционално одржава поводом прославе православног Божића.

Лаборовић је осмислио рад након што је у октобру одржао предизборни скуп иницијативе «ДНО — десница нових обећања», током којег је предводио групу младих Рома који су комбиновали католичке црквене песме с усташким и извикивали пароле говора мржње.

 

Госте Српског народног већа (СНВ) ће дочекати 11 разбијених плоча, на којима су на латиници и ћирилици исписане реченице и стихови неких од најбољих хрватских и српских аутора.

Лабровић је тако «разбио» дела Иве Андрића, Арсена Дедића, Боре Ћосића, Симе Матавуља, Владана Деснице, Мирка Ковача, Данила Киша, Драгана Великића, Симе Мраовића, Григора Витеза и Бранка Миљковића.

 

Уништене плоче материјалом и дизајном одговарају двојезичним и двописменим плочама, чије се постављање прописује Законом о употреби језика и писма националних мањина у срединама где мањине чине више од 33 посто становништва.

 

Постављање првих таквих плоча у Вуковару 2013. године изазвало је протест ветерана, који је ускоро прерастао у протест против права Срба.

Све то резултирало је повећаним нивоом говора мржње и промовисање етничке нетолеранције који су још увек присутни у јавном простору, као и одлуком вуковарског градског већа о забрани коришћења ћирилице у том граду.

(РТС)

Тагови: ; ;