У четвртак, бивши премијер је поднео транскрипт телефонског разговора са Гадафијем, који је обављен 25. фебруара 2011. године, народним посланицима као део њихове истраге британске политике према Либији.

Обраћајући се посланцима у парламенту, Блер је инсистирао да је контактирао Гадафија само као «заинтересовано приватно лице» и потврдио да је питање телефонских разговора већ расчистио са премијером Дејвидом Камероном и америчким Стејт департментом.

CYHpsPRWYAA7PV9

.
Блер оптужен да подржава Ал Каиду

 

«Људи шире гласине преко ТВ-а. Ти људи су из Гвантанама, ми их знамо по имену, они подржавају Ал Каиду — да ли Ви подржавате Ал Каиду»- питао је Гадафи Блера.

 

Блер, који је посредовао у односима између Запада и Гадафија, одговорио je: «Не, апсолутно не.»

 

Гадафи је затим оптужио бившег премијера да покушава да од Либије опет направи колонију.

«Чини се да је ово колонизација, мораћу да наоружам народ и спремим се за борбу.»

 

Блер је инсистирао: «Нико не жели да колонизује Либију.»

«Да будем јасан, нико не жели да од Либије направи колонију — Либија припада њеним људима», рекао је он.

 

 

 

«Иди на сигурно место»

 

Током разговора, бивши премијер је позвао Гадафија да се склони на «сигурно место» у циљу промовисања мировног процеса у Либији.

Транскрипти показују да је Блер покушавао да убеди Гадафија да омогући мирно решење за кризу која је захватила Либију и избегне дуготрајни грађански рат.

 

«Став лидера је од кључног значаја, ако он каже да жели да се то сада деси, и да ће стајати по страни и отићи негде на сигурно, мислим да ће се све ово решити мирно», рекао је Блер Гадафију, обраћајући му се у трећем лицу .

«Он мора да да знак прихватања тих промена и мора да стоји по страни и дозволити да се све одигра у миру.»

 

 

 

«Ми немамо проблеме»

 

Међутим, сада већ свргнути либијски лидер упорно је одбијао да напусти земљу и инсистирао на томе да борби у Либији нема много.

«Ми немамо проблеме, остави нас на миру», рекао је либијски лидер Гадафи Блеру. «Ми се не боримо са њима, они нас нападају», рекао је он.

«Желим да вам кажем истину. Ситуација није тешка. Прича је следећа: једна организација је стационирала своје агенте спаваче у Северној Африци. Назив организације је «Ал Каида у северној Африци»… Они сеју страх међу људе, народ не сме да изађе из куће, џихадисти су наоружани…»

 

 

Гадафи је тада упозорио Блера да ће џихадисти напасти Европу ако се дозволи да се његов режим сруши.

«Они [џихадисти] желе да контролишу Медитеран, а онда ће напасти Европу.»

 

Блер је од тада оптуживан да је покушавао да заштити Гадафија, када га је упозорио да побегне из Либије.

 

 

«Нисам покушавао да заштитим Гадафија»

 

Говорећи током истраге политике Велике Британије у Либији, бивши премијер Блер је рекао:

«То је само представљено као да сам покушавао да спасем Гадафија. Ја нисам покушавао да «га заштитим». Моја брига није била за његову безбедност, већ да га извучем из ове ситуације».

 

 

Након устанка, у којем је убијен Гадафи, односи између Запада и Либије су оштро критиковани у светлу многобројних договорених послова.

Либија остаје у загрљају грађанског рата, са многим својим подручјима под контролом исламских екстремиста који су повезани са Исламском државом.

 

Криспин Блант- посланик и председник Одбора је рекао:

 

«Транскрипти које је доставио Блер пружају нови увид у приватне ставове пуковника Гадафија док је његова диктатура почињала да се распада. Неуспех да поступа у складу са Блеровим позивима да «држи линије отворене», и ови рани разговори за покретање мирног компромиса и даље одјекују.»

 

 

Утростручен профит Блерових фирми

 

Транскрипти су објављени дан након подношења извештаја пословања Блера, који откривају да је његова фирма предвидела повећање промета за трећину на 19,4 милиона фунти у 2015. години, док се профит утростручио на 2,6 милиона фунти.

 

Особље које ради за фирму је добило просечну повишицу од више од 30.000 £, према Мајл Онлајн.

 

Канцеларија Тонија Блера наводи у саопштењу: «Као што истичемо сваке године, финансијски резултати објављени данас не представљају целокупну добит било које од Виндрашили Фајрраш бизниса.»

 

 

Овде можете прочитати транскрипт разговора између Гадафија и Блера.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;