Техеран је забранио увоз робе из Саудијске Арабије, након што је Ријад прекинуо дипломатске односе с Техераном. Иран оптужује Саудијску Арабију да су њени војни авиони намерно бомбардовали њихову амбасаду у Јемену.

 

teheran-susa

 

Иранска државна телевизија пренела је саопштење, а одлука о забрани увоза донета је током хитног састанка кабинета председника Ирана Хасана Роханија.

 

Процењена вредност годишњег увоза робе из Саудијске Арабије износи око 60 милиона долара и углавном се односи на материјал за паковање и текстил.

 

У међувремену, Иран је оптужио Саудијску Арабију да су њени војни авиони намерно гађали њену амбасаду у престоници Јемена Сани, јавио је Ројтерс.

 

Саудиска Арабија је одговорна за штету насталу на згради наше амбасаде и рањавање одрђеног броја нашег особља, изјавио је портпарол Министарства иностраних послова Хосеин Џабер Ансари, пренела је државна телевизија ИРИБ.

 

Погубљење шиитског свештеника и оштрог критичара саудијских власти, Нимра Бакера ел Нимра, 2. јануара у Саудијској Арабији, изазвало је протесте у Техерану и нападнута је саудијска амбасада.

 

Саудијска Арабија је после тога одлучила да прекине дипломатске односе с Ираном.

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ;