МОЈКОВАЦ — Неко је на сам Бадњи дан, када је пре 100 година црногорска војска испољила нечувен пример саможртвовања, победивши далеко технички и бројно надмоћнују војску Аустроугарске империје, штитећи од уништења братску српску војску, оскрнавио споменик мојковачким јунацима на Бојној њиви!

mojkovac krst2_620x0

Наиме, са споменика, камене громаде на којој је уклесано »Ми смо пали да би Црна Гора и Србија живеле», који је недавно обновљен скинут је крст! Ово знамење, засметало је после обнове и откривања споменика које је поставило Српско национално веће у Црној Гори, председнику Општине Мојковац, Дејану Медојевићу, који је обећао уклањање крста »правним средствима». Разлог рекације је лежао у чињеници да на споменику некада није било крста.

Међутим, уместо »правних средстава» очигледно да су радили маљеви, што се види и са фотограгије на којој су планинари и припадници планинских јединица Војске Црне Горе, који су се сликали пред спомеником пирликом марша на Бадњи дан. На фотографији направљеној 19. септембра прошле године, када је еписком будмљанско никшићки господин Јоаникије освештао споменик јунацима, јасно се види крст на врху споменика.

 

VLADIKA JOANIKIJE PORED OBNOVLJENOG SPOMENIKA

Својим суграђанима коју су оскрнавили споменик мојковачким јунацима, на несвакидашњи начин одговорила је неформална група „Мојковачка омладина“ упркос опструкцијама, притисцима и претњама полиције.

На платоу бившег „Јаловишта“, обележила је, како су казали, на свој али искрен начин, стогодишњицу Мојковачке битке и тиме одали почаст свим учесницима најславније битке, која је симбол братске љубави.

Уз транспарент дуг 100 метара, као симболику на 100 година које су прошле од битке на Мојковцу, на којем је исписано „Они су пали да би Црна Гора и Србија живјеле“, и „бакљаду“, чланови неформалне групе уз присуство многобројних грађана, увеличали су Бадње вече.

 

MOJKOVAC ODGOVOR

Натпис који се видео надалеко могли су видети и путници са магистрале према југу, али и даље према северу државе.

Млади Мојковчани су целог дана трпели притиске да одустану од своје идеје, али нису поклекли.