До краја прошле године требало је да буду у потпуности спроведени уговори из Минска. Другим речима, Доњецк и Луганск су требали да буду потпуно интегрисани у састав Украине и требало је да се одрже локални избори и да отпочне дијалог о будућности.

Осим прекида ватре, ништа се од тога није догодило. Хоће ли споразум из Минска бити реализован 2016 године, било је питање на које су одговарали водитељ емисије «Донбас» украинске редакције Радио Свобода Алексеј Мацука и социолог Марина Брагина.

57270AC0-4240-4DE3-931B-74F5D2B12D0F_w640_r1_s

Мацука: Сматрам да ће и у овој и наредној години бити неких сагласности из Минска у хибридној форми, које ће погодовати само појединим странама потписницама, а не непосредно грађанима Украине или становницима њених источних делова. Али мислим да споразуми неће бити спроведени у наредне две године.

Брагина: Као грађанка Украине, а ја сам оптимиста по убеђењу, и као научник желим да кажем: «Што дуже се буде отезао процес под називом «Мински споразум» и сви поступци у вези са њим, тим је већа вероватноћа да ће тај процес бити разводњен , а перспектива његовог решавања ће се све више губити.

Kata Bucik

Тагови: ; ;