Савет безбедности УН је оштро осудио нуклеарну пробу Северне Кореје наводећи да је у припреми нацрт резолуције о додатним санкцијама Пјонгјагу, јавиле су светске агенције. Вашингтон је, међутим, објавио да нема доказа да су тврдње Северне Кореје да је извела пробу хидрогенске бомбе тачне.

Савет безбедности УН је одржао у среду увече, на захтев захтев САД и Јапана, хитну седницу иза затворених врата после саопштења Северне Кореје да је извела пробу хидрогенске бомбе.

AB944AA8-90DB-4970-B722-1B592B1A9FCC_w640_r1_s

Савет безбедности је навео да данашња проба представља «јасно кршење» ранијих резолуција УН према којима је Северној Кореји наложено да обустави све нуклеарне активности и програм производње балистичих ракета.

У заједничком саопштењу се наводи да та проба предстаљва «претњу међународном миру и безбедности» и додао да ће чланице Савета безбедности предузети додатне мере против Пјонгјанга и радити на нацрту нове резолуције о уводјењу нових санкција тој земљи.

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин је изјавио да је «сувише рано» рећи да Русија подржава нове санкције Северној Кореји и додао да његова земља треба прво да има увид у нацрт нове резолуције пре доношења одлуке.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;