Универзитет у савезној америчкој држави Тексас је саопштио да ће дигитализовати личну архиву колумбијског писца и новинара Габриела Гарсије Маркеса.

За пројекат дигитализације Маркесове архиве, веће библиотекарске грађе САД-а је донирало 127 000 $. Пројекат би требао почети у јуну ове године и трајаће 18 месеци. Маркес архива ће бити дигитализована тако да ће сви до сада необјављени материјали бити скенирани.

Gabrijel-Garsija-Markes-600x405

По завршетку пројекта, свим корисницима интернета ће бити доступно више од 24 000 страница архивског материјала, укључујући рукописе, албуме, бележнице и друге материјале једног од најутицајнијих писаца шпанског говорног подручја који је преминуо 2014 године.

Универзитет у Тексасу је након Маркесове смрти за 2,2 милиона долара откупио његову архивску грађу. Поред бележница, фотографија и писама, у архиви се налази и један недовршени Маркесов роман «Видимо се у августу».
Ту су и рукописи неких од његових дела, попут романа «Сто година самоће» који је преведен на 25 језика, као и писма која је писао колегама Грејему Грину, Милану Кундери, Гинтеру Грасу и Карлосу Фуентесу. Архива садржи и неке мање познате податке о Фиделу Кастру који је био један од ближих Маркесових пријатеља.

Маркес је био најутицајнији писац шпанског говорног подручја након Мигела де Сервантеса. Добитник је Нобелове награде за књижевност.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;