Полагањем венаца на спомен обележја палим борцима Војске РС, борцима Народно ослободилачког рата и на споменик «12 беба» у Бањалуци, почело је обележавање Дана Републике Српске. Венце су положили представници највиши званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ, градоначелник Бањалуке и представници удружења проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата.

 

рс 1

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се Дан Републике — 9. јануар слави као доказ њеног јачања и определења за њено постојање.

Додик је након полагања венаца на Споменик рекао да је Српска створена пре ратних сукоба у Босни и Херцеговини, а била је израз легитимног права српског народа у то време.

«Атмосфера дан пред обележавање Дана Републике је баш онаквка каква и доликује датуму стварања Српске», нагласио је Додик.

Према његовим речима, Република Српска је са свим својим капацитетима последњих година прошла веома тежак период континуираног оспоравања, али са великом љубављу народа и определењем да очува њене институције и њену снагу.

рс 2

Председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да без оних који су дали животе за Републику Српску не би било слободе коју уживају данашње генерације, нити слободе коју ће уживати будуће.

«Почетак обележавања Дана Републике је најважнија прилика да се ода признање и почаст свима који су дали животе за Републику Српску», рекла је Цвијановићева након полагања венаца на  Споменик палим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци.

Она је позвала грађане да истакну заставе Републике Српске на својим домовима и на тај начин покажу достојанство и понос, те заједно са институцијама обележе Дан Републике.

 

рс 3

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Република Српска најмањи заједнички садржилац, али и највећи залог заједничке будућности њених грађана, без обзира на различита мишљења и политичке ставове.

«Надам се да ће порука са Дана Републике, као и порука од патријарха и председника Владе Србије Александра Вучића бити наш путоказ да се у миру развијамо, а да не дозволимо да нас било какви лични анимозитети скрену са пута опстанка и развоја», рекао је Стевандић након полагања венаца на Споменик погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци.

Венце на Споменик погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија положили су и српски члан Председништва БиХ Младен Иванић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација Владе предвођена премијером Жељком Цвијановић, Већа народа, Парламентарне скупштине БиХ, Савета министара БиХ, Министарства одбране и Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Венце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза ратних војних инвалида, Савеза логораша и Савеза општина и градова Републике Српске.


Председник Републике Српске Милорад Додик положио је данас у Бањалуци венце на Тргу палих бораца НОР-а, поводом обележавања Дана и крсне славе Републике Српске, светог архиђакона Стефана.
Венце је, између осталих, положила делегација Народне скупштине Републике Српске, српски члан Председништва БиХ Младен Иванић, те градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да је природно да на Дан Републике унутрашње разлике не треба да постоје.

 

«То је дан када сви заједно обележавамо институцију која чува право и равноправност српског народа у БиХ. Републику Српску и њене институције морамо чувати јер је то гарант нашег опстанка и равноправности у БиХ», рекао је Иванић.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић рекао је новинарима да Дан Републике Српске и крсна Слава Српске празник коме се искрено радује, те истакао да тог дана треба елиминисати сваку политизацију јер је традиција српског народа да своје историјске датуме веже за свеце.

 

Делегације институција Републике Српске, српских представника у органима БиХ и невладиних организација положиле су венце на Спомен-костурницу на бањалучком Новом гробљу поводом дана Републике Српске — 9. јануара.

 

рс 4

 

Венце су положили српски члан Председништва БиХ Младен Иванић, изасланик председника Републике Српске Синиша Каран, те делегације Народне скупштине Републике Српске, Већа народа, Владе Републике Српске, Парламентарне скупштине БиХ и Савета министара БиХ.

Венце су положиле и делегације Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, СУБНОР-а, Министарства одбране БиХ и Трећег пешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Венац на Спомен-обележје 12 бањалучких беба положио је изасланик председника Републике Српске Синиша Каран.

 

РТРС

Тагови: