Иако ракета није садржавала експлозив, «Џорнал» наводи да је присутна забринутост да би Куба могла да подели детаље о тој технологији са потенцијалним америчким противницима попут Северне Кореје или Русије, пренела је агенција АП.

Амерички лист је објавио ту информацију позивајући се на анонимне изворе, али ју је за АП потврдио и један амерички званичник упознат са ситуацијом.

Helfajer-raketa-620x350

Према подацима америчког Министарства одбране, «хелфајер» је ласерски навођен пројектил ваздух-земља, тежак око 45 кг, који може да буде испаљен из хеликоптера попут «Апача» или беспилотне летелице као што је «предатор».

Анонимни званичник је за АП рекао да је произвођач ракете, компанија «Локхид Мартин», била овлашћена да извози пројектил без бојевог пуњења, за потребе вежби НАТО-а.

Он је навео да су за грешку у транспорту ракете, која је завршила на Куби, одговорни «Локхидови» шпедитери и додао да америчке власти сарађују са том компанијом на повратку пројектила.

Званичник је истакао да САД не желе да било каква одбрамбена технологија остане у несавезничкој земљи, било да она има капацитета да је користи или не и додао да је присутна велика забринутост да би Куба могла да да приступ ракети неким технички напреднијим земљама.

Како пише «Џорнал», ракета је била исправно транспортована у Шпанију, где је коришћена у војној вежби. Затим је кренула на алтернативно путовање кроз Шпанију, Немачку и Француску, да би завршила на аеродрому «Шарл де Гол» у Паризу. Са њега је требало да буде враћена назад на Флориду, али је уместо тога укрцана на лет «Ер Франса» за Хавану.

Амерички званичници су затражили од кубанске владе да врати ракету, наводи «Џорнал». Те две земље су у јулу 2015 године поново успоставиле дипломатске односе након више од 50 година.

Kata Bucik

Тагови: ; ;