Специјално основана комисија у Малију намерава да сакупи 8 милиона потписа становника земље који желе да се руски Председник Владимир Путин „умеша у кризу у Малију”.

„Русија треба да спасе Мали”, сматрају становници ове афричке земље. Они нису сасвим задовољни успесима Француске, која, по њиховом мишљењу, не може да поврати мир у њихову земљу, преноси „Взгляд”.

0,,16463910_303,00

Прошлог викенда у граду Сегуу на југу Малија локалне „патриоте” су покренуле петицију о томе.

Иако је у земљи присутна мисија УН за стабилизацију ситуације у Малију, иако је спроведена француска антитерористичка операција „Бархан” и на снази је Алжирски споразум склопљен између представника Малија и побуњеника, ситуација у земљи је и даље нестабилна.

Власти земље, очигледно, „не контролишу ситуацију”. Како би окончали „све већу неизвесност”, становници Малија су одлучили да покажу иницијативу и да скупе потписе у корист руске интервенције.

Северни део Малија је под контролом сепаратиста. У земљи се на основу одлуке Савета безбедности УН налазе мировне снаге УН. У саставу мисије је преко 11 000 војника, укључујући резерву која може брзо да се активира и око 1500 полицајаца. Осим тога, у Малију се налази 4 000 француских војника.

Криза у Малију је последица рушења режима Муамера Гадафија у Либији 2011 године, када су из ове земље на територију Малија продрле избеглице из племена Туарега.

Kata Bucik

Тагови: ; ;