Данас је у организацији Демократске народне партије и грађана Мурине, на централном тргу постављена табла “Трг Нато жртава” у част и помен невино страдалима грађана Мурине у НАТО агресији 30. априла 1999. године, којом приликом је погинуло шест грађана од чега троје деце док је осам становника ове мале вароши било рањено. Тако је у складу са површином и бројем становника ово место заправо преживело највеће страдање током злочиначке војне агресије НАТО Пакта.

 

Tabla-u-murinu

 

Као што су медији раније објавили СО Плав је супротно закону, оглушила се о иницијативу грађана Мурине и Одборничког клуба Демократског фронта, који су захтијевали да се поштује воља грађана и да се трг назове “Трг НАТО жртава”.   Овом приликом присутнима су се обратили шеф Одборничког клуба ДФ, Милун Зоговић и предсједник ДНП ЦГ и члан Предсједништва ДФ, Милан Кнежевић.

 

“Овај трг на којем смо се данас окупили од данас ће се звати Трг НАТО жртава и то је најмање што ми случајно преживјели можемо да учинимо за наше драге, намјерно убијене суграђане у злочиначком бомбардовању Мурине. Ми заправо данас показујемо да нисмо дозволили да нам сломе кичму и затру памћење и да нам нико на силу не може наметати одлуке”, рекао је Зоговић.

Обраћајучи се присутнима, Предсједник ДНП ЦГ рекао је да је обавеза свин нас да чувамо сјећање на све жртве злочиначке агресије НАТО пакта на Савезну републику Југославију.

 

„Овдје смо да поставимо таблу као отпор забораву, отпор сваком покушају идеолошког и националног преваспитавања људи у Мурини и грађана Црне Горе. Ова табла није уперена против било кога. Данас одавде шаљемо поруку да се не миримо на наметање заборава, као и да се већинска Црна Гора снажно противи учлањењу у НАТО и да ниједно рјешење које не буде било донесено на референдуму а које би гарантовале Русија и Нато неће бити прихватљиво за нас нити ћемо га поштовати.”

 

„Убијеђен сам да ће ова табла као спомен остати. Убијеђен сам да никоме у Плаву нити било ком другом неће пасти на памет да са овог мјеста уклони таблу јер уколико то ураде преузеће и обавезу и догворност пред потомцима и погазице оно што су радили њихови преци. Ова табла је борба против заборава, доказ и порука да црногорски народ није спистио главу и да ће знати да опстане у овим турбулентним временима како је то знао кроз вјекове,“ рекао је Кнежевић.

Након постављања табле, присутни су на споменику одали почаст невино страдалим жртвама Мурине и још једном се подсјетили на болне тренутке који су задесили ову малу варош током НАТО злочиначке агресије. Овом догођају су присутвовали чланови породица страдалих у бомбардовању.   Српске новине

Тагови: ; ;