Александра Чавић, председница Руско-српског друштва «Косовско огњиште» из Бања-Луке о прослави Дана Републике Српске.

 

10384099_749022495133251_8884656430157218216_n

 

News Front: Александра, честитам вам Дан Републике Српске. То је несумњиво важан дан у вашој савременој историји. Судећи по информацијама у медијима и на друштвеним мрежама празник је прошао грандиозно. Како као непосредни учесник оцењујете тријумф? Који догађај је био најсветлији?

 

Александра: Дефинитивно је осим саме свечане академије уприличене на Дан Републике, најсвијетлији догађај био уочи Дана Републике у виду спонтаног окупљања. Главна улица у Бањалуци је предивно изгледала пуна насе омладине са националним обиљезијима, као и суграђани који су се прикљућивали.

 

News Front: Немогуће је не подсетити се претходних догађаја. Ове године је суд Босне и Хереговине забранио Републици Српској да обележава дан државности. На реакцију политичара се није требало дуго чекати, али како су грађани Бања Луке и других градова Републике Српске одреаговали на ову судску одлуку? Какво је било доминирајуће расположење пред овај празник?

 

Александра: На саму одлуку тзв. Уставног суда БиХ се нико у Српској није претјерано ни изненадио, нити потресао. Другачије од одлуке о забрани обиљежавања Дана Републике нико није ни очекивао. То нам је само још већа мотивација за веће и масовније прославе и окупљања око нама битног дана. Кажу да су Срби познати по инату, а ја бих још додала и по љубави.

 

1491629_933819323320233_9200839571131931007_n

 

News Front: Шта за вас лично значи дан Републике Српске и зашто се за њега вреди борити?

 

Александра: За мене и за све Србе у Српској а вјерујем и све Србе свијета то није само обиљежавање дана већ обиљежавање побједе, слободе, постовање свих оних који су је стварали и свих оних који положише своје животе на бранику ове наше мале и од свијета оспораване Републике. Дакле, Дан Републике Српске је за нас дан побједе и љубави. Љубави према отаџбини створеној у крви наших најблизих.

 

News Front: Тешкоће приликом организовања празника које смо већ помињали изазвало је неколико јавних кампања за обрану Дана Републике Српске. Догађаји, потписивање петиција,отворена писма, одржани су у Србији, укључујући Косово и Метохију и Црној Гори. Да ли то може да се оцени као обједињавање српског народа који је вољом судбине подељен државним границама,у светлу прењи?

 

Александра: Овим би путем да се захвалим и свим Србима у Србији, Црној Гори, а посебно на Косову, за подршку прославе дана РС. У српским је генима да тежимо једној држави, једној застави и једној химни. Стање српских земаља је данас такво да смо пођељени границама али душе и срца су нам заједно и у заједничкој идеји о уједињењу. Ако Бог да дочекаћемо и једну јаку, снажну, здраву и јединствену српску земљу.

 

News Front: Нашим читаоцима у Русији не могу а да не пренесем да је на Дан Републике Српске поред српских било и руских застава. Са чим је то повезано?

 

038204

 

Александра: Првенствено је повезано са љубављу Срба према Русији а онда и поштовањем према Руским добровољцима који су положили своје животе у темеље Републике Српске. Нека им је вјечна слава и хвала. Данас је тешко замислити и видјети негдје српску заставу а да уз њу није и руска.

 

News Front: Након одржаног празника ви сте остварили значајну победу али се са тим не завршава.Шта очекујете од следеће године? И шта бисте поручили својим суграђанима?

 

Александра: Поручила би им да сљедеће године будемо још упорнији у организацији дана РС. Толико смо дужни свима онима који су је стварали за све нас а сутра и за нашу дјецу. Искрено, очекујем да догодине за дан РС дочекамо и независност јер је то жеља сваког Србина у РС.

 

 

Разговор је водила Оксана Сазонова, уредница News-Front Србија

 

 

Тагови: ; ;