Присталице косовске опозиције протестовале су против владе и споразума са Србијом и Црном Гором. Зграда владе у Приштини гађана каменицама и Молотовљевим коктелима. Приведена 24 демонстранта, повређено 14 особа, међу којима и двоје новинара.

Capturekkkkkkkkkkkk

Неколико хиљада људи демонстрирало је у центру Приштине тражећи оставку владе Исе Мустафе и повлачење потписа са споразума о формирању Заједнице српских општина и демаркацији границе са Црном Гором.

 

На једном од до сада највећих протеста окупљене присталице опозиције носиле су заставе Ослободилачке војске Косова, Америке и Албаније, транспаренте на којима је писало «Доле заједница», «Стоп полицијској бруталности».

Демонстранти су се најпре окупили испред зграде Филолошког факлутета и у великој колони упутили у центар града према зградама скупштине и владе, не сачекавши ни да вође опозиције заврше са обраћањем присутнима.

Безуспешно су представници опозиције покушавали да смире своје присталице. Било је каменица, петарди, а понајвише Молотовљевих коктела.

приштина 2

У тренутку када је претило да ће пламен захватити већи део зграде владе, полиција је кренула да интервенише. Петнаестак минута је трајао сукоб полиције и демонстраната на главном тргу у Приштини.

Полиција је користећи сузавац успела да растера демонстранте у споредне улице. Потом је забранила свако кретање центром града.

Сукоб полције и демонстраната се касније пренео на остале делове града. Горели су контејнери, гуме од аутомобила.

 

Портпарол косовске полиције Беки Кељани рекао је да је током протеста повређено 10 полицајаца, двоје грађана и двоје новинара, а приведено је 24 демонстраната.

 

Опозициони лидери, Рамуш Харадинај и Фатмир Лимај најавили су да ће протести трајати све док не падне коалициона влада Демократске партије Косова Хашима Тачија и Демократског савеза Косова Исе Мустафе.

Харадинај је поручио да власт губи контролу и да они одлазе заједно са корупцијом, ЗСО и демаркацијом што је, како је оценио, потврдио и Уставни суд Косова.

 

Косовска влада оценила је да је протест опозиције био покушај преузимања власти силом и да су тај скуп организовали они који никада нису успели да победе на изборима.

 

«Ми се нећемо повући пред покушајима насилног преузимања власти, што је био циљ данашњих насилних протеста», наводи се у саопштењу владе.

 

Опозиционе странке тврде да је полиција зауставила аутобусе који су довозили активисте на протест у Приштини, што косовска полиција демантује.

 

Пре почетка демонстрација, приштинске комуналне службе уклониле су камене коцке којима је поплочано неколико улица, као и контејнере.

 

Косовска опозиција нови протест организовала је јер сматра да је Уставни суд донео негативну оцену о формирању Заједнице српских општина.

 

 

РТС

 

 

 

 

Тагови: