Пољски министар одбране Антони Маћеревич изјавио је да ће Пољска на самиту НАТО у јулу у Варшави захтевати размештање база НАТО на својој територији.

 

Poljak-t

 

Политичар тврди да пољски председник Лех Качињски није страдао у случајној авионској несрећи пре шест година у Смоленску већ да је на њега атентат извршила и оборила авион намерно Русија, објаснио је да је за Пољску јако важно да као земља прва на удару евентуалног агресора (Русије), може да предузме све за своју одбрану, па тако и да одлучи да ће у њој бити базе НАТО.

 

«Нас може да затрпа лавина агресора. Ми морамо да имамо могућност да одлучујемо о средствима одбране, укључујући ту и размештање војске наших савезника који ће подржати нашу безбедност, уколико то нађемо за сходно», рекао је Маћеревич.

 

По оцени пољског министра одбране, самит НАТО 8. и 9. јула у Варшави биће зато веома важан.

 

«На самиту у Варшави биће донета одлука да ли је Пољска нормална, равноправна чланица НАТО и да ли и за Пољску важе исти принципи као за Немачку, Француску, Белгију, Холандију и друге земље, или се према нама понашају као према члановима ниже категорије. Реч је о томе да се у нашој земљи разместе базе НАТО или америчке, у сваком случају да стално буду присутни војници других армија НАТО», рекао је министар.

 

РТС

 

Тагови: ; ;