Потези пољских власти представљају „опасну путинизацију европске политике”, изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц.

 

original_0000017245

 

Према речима Шулца, оно што се догађа у Пољској је „контролисана демократија у стилу Путина и опасна путинизација европске политике”.

 

Сада би цео демократски политички спектар „од левих до десних снага требало недвосмислено да изјави да се оваква политика коси са европским вредностима”, истакао је Шулц, говорећи о пленарном заседању Европског парламента о тренутној ситуацији у Пољској, које је планирано за 19. јануар.

 

Паралеле између пољске и руске политике уочила је и бивша комесарка ЕУ за питања правног система, фундаменталног права и грађанског друштва, а сада посланица Европског парламента Вивијан Рединг.

 

„Напад на правну државу увек почиње од напада на уставни суд. Затим следи напад на медије, најпре на државне, а затим на приватне. То је логика Путина, Орбана, Качинског”, сматра Рединг.

 

Председник Пољске Анджеј Дуда је 7. јануара потписао амандмане на закон о медијима којима се укидају овлашћења садашњих чланова управе и надзорних савета државне ТВ компаније TVP и Пољског радија.

Тагови: ; ; ; ;