Под кровом галерије «Прогрес» је у току Фестивал српске и руске културе, на коме се представљају традиционалне рукотворине из Русије и наше земље.

festival-srpske-i-ruske-kulture

Велике бабушке су постројене на штандовима. Као главни симбол Русије, ове сликовите лутке без руку, указују на значај породице. Због тога су многочлане и складно сложене. Најмања може да буде величине нокта. Куповали су их синоћ и Французи, Алжирци и други туристи којих, како тврде излагачи, има доста на овој манифестацији. «Главне муштерије су Италијани, Грци, Турци..», каже Кристина Крунић, запослена на руском штанду сувенира и одеће. Она подсећа да се као алва продају рукавице и чарапе од козје длаке, баш као и хеклани пончо. «То су као перо лагани одевни предмети, али уз њих нема зиме», уверава ова девојка која је упознала и заволела руску културу и обичаје.

Она тврди да посетиоци не жале да отворе новчаник кад им се допадну чутурице и склопиве мини-чаше. Спаковане у футроле, оне могу да послуже као украс и да стану у џеп, па кад се пожели која кап љуте капљице, ето згоде да се организам окрепи. Пажњу су привлачиле и мале цркве — музичке кутије из којих су допирала дела чувених композитора.

За свакога је било понешто, од привезака до накита.

За шубаре од природног крзна и револуционарне капе од пустоване вуне такође је било купаца. Много декоративних и употребних предмета носило је симболе некадашњег Совјетског Савеза и царске Русије. На шољама за чај и млеко био је и Путин.

Излагачки простор намењен радовима с нашег поднебља био је обогаћен ћилимима, везеним и тканим миљеима, лековитим ликерима, медом, кремама..

Организатори су Удружење народне уметности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске регије, Регионално удружење грађана «Палата заната» из Русије и Удружење старих и уметничких заната и домаће радиности Србије «Наслеђе».

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;