Око 300 шведских и данских демонстраната сукобило се са полицијом на железничкој станици код аеродрома у данској престоници, где су се окупили у знак протеста због контроле личних докумената на граници Данске и Шведске која је уведена пре недељу дана.

Нове пограничне контроле погађају путнике у аутобусима, трајектима и возовима, а највише у железничком саобраћају између Копенхагена и највећег шведског града Малмеа, преко моста Оресунд, преноси „Раша тудеј“.

Пограничне контроле би могле да продуже путовање од Копенхагена до Малмеа за око 20 000 људи, колико их сваког дана пређе из Данске у Шведску, са 40 минута на више од сат времена.

Шведска је најавила увођење пограничних контрола средином децембра, када је шведски Министар за миграције Морган Јохансон рекао да та земља више не може да прима тражиоце азила, те да је „достигла границу, док Данска није“.
Његова изјава је изазвала гнев међу данским политичарима, па је тако дански Премијер Локе Расмусен поручио на данској телевизији да „није на Швеђанима да суде о данској имиграционој политици“.

tuca-svedsko-danska-granica-650x386

РТ напомиње да је Данска у 2015 години примила око 18 000 имиграната, док је Шведска прихватила око 190 000 тражилаца азила.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;