У јединице руске војске ускоро стиже софистицирана противпешадијска распрскавајућа мина „Медаљон“. Конструктори из Научноистраживачког института инжењерије прошле недеље су новинарима показали овај нови пројекат. По њиховим речима, „Медаљон“ има велику разорну моћ, али није опасан по цивилно становништво.

Принцип рада ове најновије недавно тестиране мине базира се на вештачкој интелигенцији.

new_mine_pom-2s_mine_468

„Имамо обрасце великих интегралних шема у које уграђујемо по пет-шест микрошема“, изјавио је за новинаре директор Научноистраживачког института инжењерије Игор Смирнов. „То је један од елемената вештачке интелигенције, без икаквих увозних компоненти“.

Када се постави на било коју површину, било да је то отворени друм или шумска стаза, смртоносни уређај „спава“ и за то време скенира околину. Мина нема жичане препреке, те је стога неприметна за човека. Захваљујући специјалним сензорима она „осети” човека много пре него што јој се приближи.

Чим одреди класу циља и „схвати“ да се у радијусу њеног дејства налази наоружани човек, она се „буди“ и прелази у борбени режим, тј. или експлодира, уништавајући противника, или изврши самоликвидацију при покушају разминирања.

Пројектанти уверавају да мина неће експлодирати ако човек није наоружан. Управо у том селективном раду и јесте њена предност. Са својом вештачком интелигенцијом, „Медаљон“ је потпуно безопасан за цивилно становништво које у ратним сукобима најчешће страда од постављених мина.

Kata Bucik

Тагови: ;