Прослава Нове године усред лета, спаљивање страшила од сламе, чувене руске палачинке и други празници, фестивали и манифестације..преносимо само део онога што не треба да пропустите приликом посете Русији.

1. Празник фонтана у Петерхофу од маја до септембра

Сваког пролећа у грандиозном дворском архитектонско-хоризонталном комплексу код Санкт Петербурга се после зимске паузе укључује 147 фонтана које овом незаборавном месту дају додатну лепоту и привлачност. Уз звуке класичне музике руских композитора, балски плес, топовске салве и ватромет, ова раскошна прослава посетиоцима пружа велико задовољство.

476415_peterhof_f

2. Божић и Нова година у Москви од 25 децембра до 14 јануара

Москва је крајем лета за време одржавања фестивала «Спаска кула» препуна звукова и сјаја војних оркестара из целог света, а почетком октобра преображена у светлосним инсталацијама и мултимедијалним пројектима фестивала «Круг Светлости». Па ипак, најлепша је у новогодишњем сјају.

555744_organizovano-putovanje-za-moskvu_iff

Већ првих дана децембра руску престоницу преплаве светлосне инсталације, тунели и фонтане, километри украсне расвете, клизалишта у разнобојном осветљењу, огромни украси и оригиналне новогодишње јелке.

3. Масленица од 7 до 13 марта

Стари руски одмор када се испраћа зима и дочекује пролеће је најмасовнија прослава у Русији после Нове године и Божића. За Масленицу се спаљује огромно страшило од сламе, организује се масовно санкање и карневал.

555725_xp-75_iff

Но, најважније је да се праве тоне руских палачинки са свим надевима који се само могу замислити: од традиционалног црвеног кавијара до бруснице са сосом од нане. Масленица се слави недељу дана, а прослави се можете прикључити било где у Русији. Зато путници имају широк избор: од шаљивих битака за освајање снежног градића у Сибиру до борби гусана у градовима руског Златног прстена.

4. Трке псећих запрега «Преко реке Сампо» од 22 до 24 јануара

У шумама Републике Карелије прекривених снегом (860 километара од Москве) сваке зиме се надмећу пси северних врста: сибирски хаскији, аљаски хаскији и аљаски маламути. На тркама се током три дана окупи око 35 000 гледалаца.

555746_huskyrace_f

5. Прослава Нове године у Јакутији од 10 до 25 јуна

У јуну у Јакутији (8 400 километара од Москве) међу шаманима, јуртама и коњима можете прославити Нову годину. Зима у Републици Саха је дуга, са просечном температуром од око -50С. Међу становницима Сахе се задржао древни обичај да се Нова година слави на дан летње дугодневице.

555735_devuska-s-kokosnikom_iff

Празник почиње ритуалом у коме главни шаман шкропи кумисом (кобиље млеко) ватру и земљу а завршава се традиционалним плесом «осуохај», који личи на коло, и заједничким дочеком изласка сунца.

Kata Bucik

Тагови: ;