Председник комитета државне Думе за међународне односе Алексеј Пушков је изјавио да је Председник Француске Франсоа Оланд одбио да уђе у коалицију са Русијом за борбу против терористичке организације „исламска држава” због утицаја америчког Председника Барака Обаме.

Oland-dzihad-obama-620x350

„Мени су посланици Народне скупштине Француске објаснили да је Обама буквално Оланда ухватио за ревере сакоа како би га спречио да се удружи са Русијом. Оландо би ушао с нама у коалицију, али то му нису дозволили”, објаснио је Пушков.

Према његовим речима, за време посете Москви, француски лидер се „буквално извинио због тако слабе сарадње са РФ, која му је наметнута”, преноси Lenta.Ru.

Оланд је 26 новембра посетио Москву и сусрео се са руским лидером Владимиром Путином. Током састанка Председници двеју земаља су се договорили да интензивирају размену података у оквиру борбе против тероризма у Сирији. Осим тога, Оланд је изјавио да две земље треба да усагласе своје деловање против ИД.

23 новембра Оланд се у Паризу сусрео са Премијером Велике Британије Дејвидом Камероном, а затим је посетио Вашингтон због сусрета са Бараком Обамом.

Kata Bucik

Тагови: ; ; ;