Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин посетио је у Београд где је учествовао на заседању руско-српског Међувладиног комитета за трговину, економску и научнотехничку сарадњу.

 

1102409157

 

Русија ће размотрити техничке детаље захтева Србије за набавку наоружања и система противваздушне одбране С-300 из те земље, поручио је заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин након састанка са премијером Србије Александром Вучићем.

 

„Ми пажљиво пратимо ситуацију у региону. Сада се осећамо много сигурније него пре, а то је зато што нам је порасла војна моћ. Мислим да је и Србији потребна војна снага”, закључио је потпредседник руске Владе у посети Београду.

 

Председник Србије Томислав Николић данас је разговарао са потпредседником владе Руске Федерације, Дмитријем Рогозином.

 

Председник Николић је нагласио да су изванредна политичка и економска сарадња допринеле унапређењу војнотехничке сарадње.

 

„Србија неће тражити уступке, иако може са правом много тога да очекује од Русије”, подвукао је председник Србије.

 

Он је изразио чуђење поводом хрватских преговора са Норвешком о набавци ракетног система НАСАМС за потребе својих оружаних снага, с обзиром на то да у региону неће бити оружаног сукоба.

 

„Ми сигурно нећемо ратовати против Хрватске, а поготово би био бесмислен рат Србије против НАТО-а. Србија неће уложити огроман новац у ракете којима бисмо гађали Хрватску”, рекао је српски председник и додао да је Србија захвална Русији што брине о њеној безбедности.

 

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин је нагласио да ће у најкраћем могућем року испунити налог председника Путина да детаљно испита и предложи шта је Србији потребно. Он је пренео поруку председника Русије да високо цени резултат посете председника Николића Русији, констатујући да су односи искрени и братски.

 

„Ми морамо учинити додатни напор да се значајно унапреде војнотехнички и економски односи”, рекао је потпредседник руске владе.

 

Дмитриј Рогозин је информисао председника Николића о стању у руској војсци и пружио уверавања да се 1999. година, када Русија није била у стању да помогне Србији, никада неће поновити.

 

„Ми пажљиво пратимо ситуацију у региону. Сада се осећамо много сигурније него пре, а то је зато што нам је порасла војна моћ. Мислим да је и Србији потребна војна снага”, закључио је Рогозин.

 

Што се тиче Косова, правда и Русија су на страни Србије, рекао је потпредседник руске владе и додао да је потребно наоружати се стрпљењем и не признавати независност, што ни Русија никада неће урадити.

 

Председник Николић је затражио од Дмитрија Рогозина да пренесе председнику Путину захвалност на подршци у Савету безбедности, када се гласало о Резолуцији о Сребреници и на подршци да се не дозволи пријем Косова у Унеско. Истовремено је затражио од Рогозина да помогне српским привредницима да пласирају производе на руско тржиште и да позове инвеститоре да улажу у Србију.

 

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин у вишедневној посети Србији, посетио је Специјалну бригаду у Панчевукао и Војни музеј на Калемегдану.

 

Министарство одбране Републике Србије показао је Дмитрију Рогозину тренинг српске специјалне бригаде.

 

Руска реч / Њуз Фронт

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;