Српска православна црква најоштрије осуђује јучерашњу провалу и скрнављење Храма Христа спаса у Приштини, рекао је епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

 

crkva-hrista-spasa-pristina-650x412

» По ко зна који већ пут, албански хулигани провалили су метална врата и користили цркву за вршење нужде као што је забележено на видео снимку ТВ станице РТК2. Овај вандалски чин крајњег примитивизма и некултуре заслужује посебну осуду због тога што се на снимку виде припадници Косовске полиције који мирно пролазе поред улаза у храм који је проваљен и који су демонстранти у јучерашњим протестима користили као јавни тоалет.

Епархија рашко-призренска апелује на Општину Приштина, Министарства за просторно планирање и културу на Косову да што пре поправе метална врата која су постављена на уласку у храм и да га претходно очисте након овог случаја скрнављења. Овакво антицивилизацијско понашање само је, нажалост, још један случај у низу бројних напада и скрнављења овог храма у центру града»-наводи се у саопштењу епархије рашко-призренске.

 

Подсетимо током јучерашњег протеста присталица опозиције у Приштини непознате особе упале су у овај још недовршени храм и почеле да уринирају.Полиција која је била присутна није одреаговала на овај вандализам и скрнављење светиња.И раније је било покушаја скрнављења овог храма а приштинске власти су уместо заштите и подизања ограде тражиле његово измештање.