Репортер, ратни дописник, историчар који је специјализовао на пост-југословенском простору и косовској кризи, Сергеј Белоус у емисији «У ствари» новинске агенције Њуз Фронт. Домаћин — Сергеј Веселовски.

 

Веселовски: Често се враћамо Балкану. Ја сам становник Крима, и за мене је тај део Балкана, део Србије које се зове Косово и Метохија исто као Крим- део Совјестског Савеза, део Русије. 1991. године је Крим постао део независне Украјине, и Крим се тек пре скоро две године вратио својој кући, вратио се Русији. Шта ви мислите да ли се и Косово може вратити Србији, то јест да ли ће се Србима вратити њихово срце?

 

Белоус: Што се тиче окупације Косова, морамо се подсетити нечега што често многи заборавњају а то је да је Косово први пут прогласило своју независност још 1991 године. Од овог свог циља, они од тог тренутка не одустају. Све што се после дешавало, па и то проглашење независности 2008. године било је по сценарију САД. Да се све то десило по њиховом сценарију потврђују и депеше у којима се види да Борис Тадић, тадашњи председник, тражи од Американаца да проглашење независности одложе после председничких избора како све то не би утицало на изборе јер је он тада био једини прозападни председнички кандидат који имао шансу да победи на изборима.

 

Што се тиче враћања Косова, код Срба је све то идеализовано, то јест, не може се вратити Косово речима, изјавама и графитима. Што се мене тиче, ја се слажем по том питању са Шешељом који каже да питање Косова треба да се одложи на неко време, процес замрзнути и када буде прва повољна прилика, решавати питање дипломатски.

 

Србија у овом тренутку треба да осигура очување тих Срба који су већ тамо. А како вратити Косово у свом првобитном стању је већ друго питање. Срба је сада тамо мало, и јасно је да се то што је незаконито одузето од Срба који су тамо раније живели, законски може Србима вратити, али масовни повратак тек тако ми се чини немогућим. Ако се насељава Косово истим методама којима су се користили Албанци, онда колико сте ви бољи од њих? Србија треба да научи лекцију, јер они имају још шта да изгубе. И само после тога морају развити дугорочну стратегију. На првом месту би било логично да реши питање самих Албанаца. Толико година су та два народа живела у једној држави, а једни друге не познају, не знају језик и културу, било шта. А у исто време нова генерација расте на Косову, која не зна ништа о сукобу. Та нова покољења се васпитавају да мрзе Србе и да их криве за све своје несреће, уче их да Србија све време покушава да уништи Албанце. Тако да Србија треба да развије институције у којима би се решавало ово питање, да се покуша да се допре до њих како би се мит о Србима којима је циљ уништење Албанаца срушио.

 

И самим Србима је потребно да том проблему приступе прагматичније. Већ и сами Албанци, нарочито старија покољења која памте како је изгледао живот са Србима, почињу да осећају носталгију за старим временима. И сами кажу да је живот био бољи до тренутка када су Срби отишли са Косова. Када су они отишли, Албанцима су фалили специјалисти за топлану, па су кренули у потрагу за специјалистима које су нашли међу Хрватима а са којима нису успоставили добар контакт јер су Хрвати говорили истим језиком као и Срби, па су за њих Хрвати били исто што и Срби. Било би смешно, да није тужно.

 
Пошто се Косово не развија економски, Албанци све више разумеју да су их Американци искористили и оставили, отишли, дакле, немају намеру да улажу у Косово. Када су ме сами Албанци питали да ли ја признајем њихову независност, рекао сам им да се може рећи да су они сада ипак независни од Србије у смислу да Срби тамо више ништа не одлучују (ја сам Косово и Метохију видим као квази државу), али да имају независност се не може рећи јер зависе сада од Америке, ЕУ, НАТО итд. Новинар са којим сам разговарао, Албанац, је и сам признао да Косово није држава, да оно сада личи на све али на државу никако. Тако да то разочарање код Албанаца постаје све израженије.
Враћање Косова Србима ће такође олакшати и стање на међународној сцени- са слабљењем НАТО-а, Косово ће се лакше припојити Србији то јест она ће лакше успоставити опет контролу над њим.

 

 

Тагови: ; ; ;