«У Русији сада ради око 750 банака, али их очекује ригорозна селекција, па ће се кроз пар година доћи до «иделног немачког» броја од 250», пишу Новости.

Централна банка Русије наставиће и ове године велику чистку банака које крше прописе. Прошле године је одузето 78 лиценци за рад.

Експерти процењују да ће у 2016 лиценце за рад да изгуби петина руских банака. Прве су на удару оне које се баве сумњивим операцијама, прањем новца, трансфером великих сума у иностранство као и сумњиве трансакције са кешом.

ruska banka

Председница Централне банке Елвира Набиулина, која има подршку Председника Владимира Путина, изјавила је да ће појачати надзор у банкарском сектору и ове године. Те мере су у функцији «оздрављења банкарског сектора који треба да се ослободи од слабих играча».

Председник Сбербанке Герман Греф прогнозира да ће ове године без лиценце да остане десет посто банака које раде у Русији. Усталила се пракса да сваке недеље престају да раде две или три банке.

Нажалост код ликвидације губитке сносе и грађани. Држава гарантује да из посебног фонда надокнади улоге грађанима до 20 000 евра.

Kata Bucik

Тагови: ;