Русија има шта да понуди туристима који су се ужелели пасторалног пејзажа, сеоских обичаја и једноставне, укусне хране. „Руска реч” је изабрала пет најлепших руских села које вреди посетити.

1. Вјатско, Јарославска област

1 selo

Од октобра 2015 године у Русији се званично одржава избор за најлепше село. Први и засад једини победник на овом конкурсу је старо трговачко село Вјатско у Јарославској области, око 300 км од Москве.

Захваљујући приватним инвеститорима ово некада сиромашно и депресивно село 2007. године је претворено у културно-историјски комплекс са десетак музеја, три хотела, рестораном, биоскопско-концертном двораном и потребном туристичком инфраструктуром.

Број реконструисаних камених историјских објеката у Вјатском већи је него у већини других села, због чега се ово насеље прочуло као „село које је хтело да постане град”.

Међутим, најважније промене су доживели његови становници, од којих је готово половина сада ангажована на новим пословима у музејима. Вјатско, у којем живи око 500 људи, годишње посети скоро 100 000 туриста. Они долазе због малих црквица, занимљивих пејзажа и реконструкције свакодневног живота трговаца у локалним музејима.

2. Ацагат, Република Бурјатија

ƒацан, село јцагат. «аиграевский район. Ѕур€ти€
ƒацан, село јцагат. «аиграевский район. Ѕур€ти€

Степа, планине, јурте, стада камила и стари будистички манастир — то је оно око чега се врти живот потомака племена Гучит, који насељавају бурјатско село Ацагат на 70 км од Улан Удеа, главног града Бурјатије.

Њихови преци су били номади. На ове просторе су дошли у XVII веку из сибирске тајге и поставили стотинак јурти у Ацагатској долини, где је ваздух лети препун мириса свете траве аја-ганга који дуго остаје у ноздрвама.

Умирујућа атмосфера ацагатског будистичког манастира са 1000 Будиних фигурица представља занимљив контраст у односу на динамичан туристички комплекс под називом „Степски номад”. Локални становници гостима служе ручак са традиционалним „бузама” (пељмени кувани на пари), чај с млеком од јака и сољу (како га пију степски номади), локални колач „боова” и вотку. Такође можете да гађате из лука, јашете брзе коње и учествујете у егзотичним обредима аутохтоних становника Бурјатије.

3. Есо, Камчатка

1181286 10.07.2012 Жители села Эссо Быстринского района Камчатского края демонстрируют национальные корякские обряды на территории корякского стойбища "Чау-Чив". Алексей Куденко/РИА Новости
1181286 10.07.2012 Жители села Эссо Быстринского района Камчатского края демонстрируют национальные корякские обряды на территории корякского стойбища «Чау-Чив». Алексей Куденко/РИА Новости

Већ сама чињеница да се село Есо налази у кратеру угашеног древног вулкана међу изворима топле воде, рекама које никада не мрзну и планинским врховима чини ово место изузетно привлачним. У ове крајеве, који су данас на листи светске баштине Унеска, у стара времена су се доселили мали аутохтони народи Камчатке: Ителмени, Евенке и Корјаци, који и данас овде живе.

Есо је веома забачено село: 500 километара га дели од камчатске престонице, града Петропавловска Камчатског, а 6.500 километара од Москве. Међутим, ако одлучите да посетите ово место, нећете зажалити. Ту можете из прве руке упознати живот староседелаца, њихове ритуалне песме и плес који уводи у транс. Можете се окупати у термалним базенима под отвореним небом, упознати живот вулкана и чак срести медведе.

Сваког пролећа у селу Есо стартује главни туристички догађај године на Камчатки. То су трке псећих запрега „Берингија” трасом дугом хиљаду километара. Помињу се и у Гинисовој књизи рекорда.

4. Село уметника Аскат, Република Алтај

4 selo

Село Аскат је скривено од цивилизације у Алтајским планинама и налази се 3.600 километара од Москве. Своју привлачност оно дугује пре свега својим становницима. Од 120 становника 40 су уметници који својим радовима и својом вештином испуњавају четири уметничке галерије и центар за националну културу „Лукоморје”.

Туристи посећују Аскат како би набавили производе ручне израде локалних мајстора: хаљине и кошуље са древним магијским везом и керамичке окарине, које уме да направи само неколико људи у Аскату. Туристи такође долазе да медитирају на обали тиркизне реке Катуњ, да доживе стваралачку атмосферу овог јединственог места и проведу ноћ лековитог спавања у колиби од сламе.

5. Уметничко село Никола-Ленивец, Калушка област

јрхсто€ние - 2012.  ћа€к
јрхсто€ние — 2012. ћа€к

Селу у Калушкој области на 220км од Москве, које је 90-их година прошлог века готово изумрло, нови живот је удахнуо фестивал „Архстојаније”. Међународни фестивал ленд-арта и пејзажне архитектуре испунио је сеоски пејзаж надреалистичким објектима ленд-арта, а њиве на којима се узгаја кромпир, речицу Угру и овдашње шуме претворио је у место које посећују хиљаде љубитеља савремене уметности и оних становника градова који желе да проведу време у природи, далеко од виртуелног света.

Тамо где су сељаци некада напасали краве и узгајали поврће сада су подигнути хотели са капсулама, Стаза Мебијуса, Лењи Зигурат, Космички Ум и још стотинак уметничких објеката који су посетиоцима доступни током читаве године. У јесен и зиму ленд-арт у селу Никола-Ленивец у снежном руском пејзажу изгледа као призор са друге планете.

Kata Bucik

Тагови: ;