„Руска реч“ је прикупила неколико занимљивих правила руског понашања која изазивају чуђење странаца.

337394_rusija-2013--beta-ap-d-v_f

 

Лични простор

У већини земаља је уобичајено да се поштује лични простор, бар на удаљености испружене руке. У Русији такво правило не постоји. Када је највећа гужва у метроу или другде у градском превозу, па и на улици, људи се целим телом тискају једни уз друге. Многи странци негодују због тога што Руси стоје близу један другога, нарочито када чекају у реду. Узрок таквог понашања је прилично тривијалан: на тај начин нико не може преко реда да се пробије напред.

 

 

О покојницима
У Русији се подразумева да о покојницима не треба говорити ништа лоше. Многи странци се питају зашто је то тако. Ствар је у томе што покојник већ више ништа у своме животу не може да исправи, а жив човек још може да се покаје.
Професорка филологије на Московском државном универзитету Ана Јегорова каже: „Мртвима не судимо ми, њима је Бог судија!”

 

 

 

Мирис жене
Руске жене воле лепо да се облаче и често носе тесне сукње и дубок деколте. Поред тога, много воле да се обилато напарфемишу. Понекад сладуњав мирис парфема остаје у лифту чак и сат времена након што девојка изађе из њега. Канцеларија није изузетак, и зато се многи странци стално жале на тешке мирисе, који им сметају да се концентришу.

 

 

 

Новац
У већини земаља се не воде разговори о висини плате и личном новцу под претњом отказа. У Русији то уопште није табу тема. О новцу се у Русији често воде жустре дискусије, не само са пријатељима него и са колегама на послу, са комшијама, чак и са непознатим људима.
Поједини сујеверни Руси верују да ће имати више новца и среће ако се често жале на своје материјално стање.

 

 

Странцима веома често тешко падају многи руски обичаји о којима нигде ништа не пише. Руси много воле дружење, које им је замена за психологе. Уобичајено је да уз шољу чаја или чашицу вотке питају за савет, или сами другога саветују.

 
„Руска реч“ препоручује странцима да се не снебивају, него да отворено питају Русе шта је у Русији уобичајено.

 

 

Kata Bucik