У главном граду Молдавије у току је митинг више хиљада присталица опозиције који протествују против предлога парламентарне већине да се за премијера изабере Владимир Плахотнјук.

 

miting_kishnev_01

Главни булевар у Кишињеву блокирале су како присталице Цивилне платформе ДА (Достојанство и истина) тако и опозиционе «Наше партије» који су овде још раније разапели своје шаторе.

 

«Нећемо дозволити Плохотнјуку да коначно успостави контролу над земљом»-рекао је окупљеним присталицама један од лидера Цивилне платформе ДА Андреј Настасе. Он је рекао да је у среду «трг одржао малу победу» кад је председник Молдавије Николај Тимофти одбацио кандидатуру Плохотнјука за премијера земље.

 

«Предстоји нам да бранимо своју позицију.Већ смо се обратили свим дипломатским представништвима да нас подрже»- рекао је он.

 

Том приликом он је упозорио да акција протеста не треба да излази из оквира закона.

 

«Плохотнјук ће ићи до краја, ми такође»- рекао је током демонстрација лидер Наше Партије Ренато Усатиј.» Данас ће бити затворена седница парламенте,где ће тражити оставку Тимофтија.Ми то нећемо дозволити»- рекао је он.

 

О одбијању да подржи оставку председника републике Тимофтија рекао је и председник Социјалистичке Партије Молдавије Игор Додон који у парламенту има велику политичку групу од 24 посланика.

Тагови: ;