1 «Блиски сусрет» са Плутоном

«Нови хоризонт», нова летелица НАСА, је успела да прође поред Плутона и пошаље слике ове далеке планете. На снимцима се могу видети ледене планине и залеђени нитрогенско глечери, на температури од чак -235°С.

pod-poverhnostju-planety-pluton-mogut-byt-zhidkie-okeany_rect_ab83aa2d79532ad220a2ceb4ac45c950

2 Вакцина против еболе

Након прошлогодишње епидемије еболе у западној Африци, клиничка испитивања су доказала да вакцина VSV-EBOV, коју је развила компанија «Merck, Sharp& Dohme» представља 100 процентну заштиту.

3 Нови људски предак

Фосилни остаци раније непознатог људског претка су пронађени у пећини у Јужној Африци. Хомо Наледи наликује ситно грађеним људима и представља значајан додатак породичном стаблу људске врсте.
Homo naledi је, према првим резултатима истраживања, такође сахрањивао своје мртве, иако се све досад мислило да су то само радили homo sapiensi.

4 Нови имплант бионичког сочива

Нова генерација сочива омогућиће људима да виде три пута боље од стандарног, најбољег вида. Процедура уградње овог иновативног сочива врши се кроз мали рез, величине свега 2,7 мм, а цела операција траје свега осам минута.

5 Ново агрегатно стање материје

Свима нама позната су три основна агрегатна стања: чврсто, течно и гасовито. Међутим, научници су успели да створе нови материјал тако што су уградили атоме рубидијума у кристалну решетку молекула од 60 атома угљеника — фулерен.

Током експеримента, научници су наишли на фазу у којој се материјал трансформише из изолатора у проводник.

6 CRISPR- нова технологија у генетици

Геном је написан језиком који има само четири слова. Читање, проучавање и поређење људских гена су постали рутина за човечанство. Нова технологија омогућиће да модификација гена буде брза и јефтина. То значи да ће велики број наследних болести и дефекта бити спречен..

7 Нови антибиотик

Научници су открили нову врсту антибиотика који може да убије широк спектар опасних и резистентних бактерија, што је прво овакво откриће у последњих 30 година. Тиксобактин (teixobactin) је лек који обећава.

8 На Марсу пронађена течна вода

Након дугогодишњих нагађања и гласина, НАСА је званично објавила да је на Црвеној планети откривена вода у течном стању.

Научници су открили да на Марсу постоје кањони и зидови кратера по којима током летњих месеци тече слана вода.

9 Мозак Homo naledija је био запремине 560 кубних см, што је за половину мање од запремине мозга савременог човека.

Ката

Тагови: ; ;