Представљен је извештај о тврдњи Холанђана да је малезијски «Боинг» над Донбасом погођен пројектилом 9Н314М из серије 9М38 који је део противавионског ракетног система «Бук».

77618_vest_Хаг-сад-допушта-и-могућност-да-је-малезијски-Боинг-оборен-ракетом-ваздух-ваздух

У званичном писму заменика шефа Федералне агенције за ваздушни саобраћај Олега Сторчевог, које је послато председавајућем Већа о безбедности Холандије Тибе Јаустри, пише:

«Претпоставка да је авион оборен ракетом из система противракетне комплекса типа «Бук», није потврђена с обзиром да карактеристике дате у извјештају не одговарају карактеристикама фрагмената муниције пројектила 9Н314М.»

У писму је дат и аргумент руске авијације који побија верзију Холанђана:

«Облик фрагмената, који подсећа на «двутавр» је у завршном извештају посматран изоловано од њихове масе. Поред тога, проучавање хемијског састава материјала од ког је начињен пројектил 9Н314М је показало да је хемијски састав фрагмената описаних у коначном извештају неподударан са хемијским саставом пројектила 9Н314М».

У документу се каже да не стоји тврдња да је авион оборен пројектилом ЗРК типа «Бук» јер се карактеристике рупа на фрагментима авиона не подударају са карактеристикама рупа које се формирају од експлозије бојеве главе 9Н314М.

Ката

Тагови: ; ;